Kövess minket

Bejelentkezés


Colors in the Kitchen

Fokhagymás cukkinikorong petrezselymes polentával (2 főre, 4 darabhoz)

Polenta:
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
75 g kukoricadara
1/2 tk só

Cukkini:
2 zsenge cukkini (megtisztítva 300 g)
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj a sütéshez
szezámmagok

Paradicsomos fokhagymás öntet:
8-10 ek házi paradicsomszósz (húsos paradicsomlé)
1-2 gerezd aprított fokhagyma
só, bors

A polenta elkészítésével kezdjük. Egy lábosban az olívaolajat és az apróra vágott petrezselymet felhevítjük. Beleszórjuk a kukoricadarát és sót, majd felöntjük vízzel (vagy zöldségalaplével) és 10-12 perc alatt lassú tűzön, állandó kevergetés mellett puhára főzzük. Amennyiben szükséges adunk még hozzá folyadékot.
A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk és hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és bekenjük az aprított fokhagymával. Egy kevés olívaolajon a fokhagymás cukkiniszeletek mindkét oldalát megsütjük. Konyhai papírtörlőkendőre helyezzük, hogy felitassuk a felesleges olajat. 4 fémgyűrűt egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. Az oldalukat cukkinivel béleljük, majd a maradék cukkinit a gyűrűk aljára helyezzük (hagyhatunk egy keveset a tetejére is dekorációnak). Megtöltjük polentával, ráhelyezzük a maradék cukkinit, megszórjuk fekete szezámmaggal és előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük 10 percre, éppen csak hogy összeérjenek az ízek. Hagyjuk kissé kihűlni. Addig pirítunk egy kevés szezámmagot. Tortalapáttal tányérra helyezzük a cukkinikorongokat, megszórjuk az oldalát a pirított szezámmaggal.
Az öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverjük. Máris tálaljuk.


Vegán csokitorta ribizlivel és tonkababos karamellel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 6 szelethez):

Torta:
130 g világos nádcukor
60 g kakaópor (20-22%os)
120 ml tönkölyital
90 ml olaj
100 g tönköly finomliszt
1 csapott tk foszfátmentes sütőpor
1/4 kk só

Ribizli:
200 g ribizli

Karamell:
50 g világos nádcukor
csipet só
200 ml tönkölyital
1/2 tonkabab

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Elkészítjük a tortát: a nádcukrot, kakaóport, tönkölyitalt (vagy bármilyen egyéb növényi tejet) és az olajat összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sót és sütőport. Formába öntjük és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, amint nem tapad hozzá készen van. Ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.
Amíg a torta sül elkészítjük a karamellt. 50 g nádcukrot lassú tűzön olvasztjuk, amint kissé karamelles felöntjük a tönkölyitallal, adunk hozzá egy csipet sót, reszelünk bele egy fél tonkababot és addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.
A ribizli felét botmixerrel pürésítjük.
A tortát formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor áthelyezzük egy tálra, rákanalazzuk a pürésített ribizlit, megszórjuk a ribizlikkel. A karamellt ha már kihűlt érdemes felmelegíteni és úgy csurgatni belőle egy keveset a tortaszeletekre.