Kövess minket

Bejelentkezés

Franciás rakott burgonya cukkinivel


3 nagyobb szem krumpli
2 salátacukkini
1 nagy doboz görög joghurt
15 dkg reszelt edami
kisebb csokor friss kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj + egy kevés a végére megspriccelni
1 gerezd fokhagyma
só, feketebors, szerecsendió
1,5 dl zabtej
1 db szezámmagos kétszersült
fél teáskanálnyi pálmazsír a sütőtál kikenéséhez

A krumplikat megmossuk, majd puhára (de még nem teljesen készre) főzzük őket.
Eközben a cukkinik végeit levágjuk, és 1 centi vastag karikákra szeleteljük őket.
Az olívaolajat jó alaposan összekeverjük egy átnyomott/lereszelt fokhagymával, mokkáskanálnyi sóval, majd egy ecsettel szépen megkenegetjük a cukkinikarikák mindkét felét, és serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül hirtelen megsütjük (mindkét oldalát).
Kizsírozunk egy négyzet alakú tűzálló tálat. A reszelt sajtot összekeverjük a friss kakukkfűlevelekkel.
A krumplikat megszabadítjuk a héjuktól, és vékony karikákra vágjuk.
Legalulra ez kerül, sózzuk-borsozzuk-szerecsendiózzuk (abból csak picit!!), ezután kenjük meg 1-2 evőkanál joghurttal, majd mehet rá egy adag cukkinikarika, és a kakukkfüves sajt. Ez lesz a sorminta, ezt kéne minimum kétszer felépíteni. (Az 1 sorba kerülő anyagok mennyisége is nyilván tálfüggő. De ha látjuk, hogy nem jön ki egy teljes sor, inkább ne kezdjük el újra a rétegezést. )
A legfelső réteg sajtra kenjünk egy kis joghurtot, majd locsoljuk meg az ételt a zabtejjel. Ez fogja megakadályozni, hogy száraz maradjon.
Mozsárban törjük apróra a kétszersültet, hintsük meg vele a joghurtréteget, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
200 fokos sütőben nagyjából 25 percig süssük.

Csokis palacsinta kókuszkrémmel és balzsamecetes sült szederrel
1 dl tönkölyliszt
1,2 dl szójatej
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál keserűkakaópor
csipetnyi só
1 csapott evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál olaj

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd óvatosan beledolgozzuk a tejet és legvégül az olajat is.
Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt. Kisebb méretű palacsintákat sütünk, darabonként nagyjából 3 evőkanálnyi tésztából. Mindkét oldalát süssük meg!


szűk 1 dl szójatej
2 evőkanál friss kókuszreszelék
2 evőkanál száraz kókuszreszelék pirítva
1 teáskanál vaníliapor
1,5 evőkanál nyírfacukor

A tejet forraljuk fel. Tegyük egy turmixba, majd adjuk hozzá a kókuszreszelékeket, cukrot és a vaníliaport. Dolgozzuk simára.


egy maréknyi szeder
2 evőkanál balzsamecet
fél teáskanál rózsabors

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Tegyük bele a megmosott, leszárazott szedreket, és locsoljuk meg a balzsamecettel. Nem a szétfőzés a cél, éppen csak simuljanak egymásba az ízek, így maximum egy perc szükséges, kevergetés helyett rázogatva. A legvégén szórjuk rá a rózsaborsot.


Tálalás: Egy palacsintára halmozzunk a kókuszos töltelékből, majd erre tegyünk egy kevés szedres szószt.