Kövess minket

Bejelentkezés

Torna óraavagy Mit kell tegyek a különböző betegségek megelőzése érdekében?

Nap, mint nap hallhatjuk ezeket a kérdéseket, s látjuk a töprengő arcokat. X temetésén a fiatal temetkezési szónok elmondja: mostanában „csak 40-50-év közöttieket temetnek” – mondván fiatalokat…  Miért? S ezután még jobban elgondolkodnak az emberek: mit teszek rosszul, mit kellene másképpen tennem az életemben, hogyan változtassak életmódomon, étkezési szokásaimon? Segít-e egészségesnek maradni a hagyományos magyar konyha?

Különböző beosztásokban irodákban dolgoztam, vezető emberek között – mindig belülről mosolyogva néztem a ledöbbent arcokat, ha valamire mondtam, köszönöm, nem kérem, mert én vegetáriánusként élek. 30-40 évvel ezelőtt még jobban hihetetlennek tűnt mindenkinek, mint ma. Kórházakban azért a legtöbb orvos helyeselte. Sőt, emlékszem egy főorvosra, aki azt mondta: „Nem eszik húst? De jól teszi! Sajnos én úgy eszem, mint a vércse.”

Mi szükséges ahhoz, hogy megértsük a vegetáriánusi táplálkozás előnyeit? Talán saját szervezetünk tiszteletben tartása. Ha autót készülünk venni, utánanézünk a tervezés, előállítás, üzembe helyezés folyamatainak, a fogyasztási mutatóknak. Fontolgatjuk megfelel-e nekem, amikor használni fogom. A benzinfogyasztású az olcsóbb nekem, vagy a gázolajos? Egy gázzal működő autóba soha nem fognak gázolajat önteni, vagy benzint…

 

GyümölcsökMikor az ember Teremtője kezéből kikerült: „minden maghozó fű, s gyümölcs termő fa” volt az, amiből táplálékot készíthetett önmagának. Tehát a gabonaneműek és a gyümölcsök képezték az emberi szervezetnek előállított táplálékot A tervezője ezt adta. S ekkor az emberek életének évszámai felette volt a 900 évnek. Később, amikor a Teremtő azt mondta: fáradtságos munkával egyed a te kenyeredet, akkor adta a zöldségeket fogyasztásul. Majd az özönvíz után, mikor látta, hogy az ember nem a jóra, a szépre s a nemes dolgokra törekszik, azt mondta: legyen az ő életének ideje 120 esztendő!

 

S ekkor engedte meg a tiszta húsok elfogyasztását.

 

Kívánnám, hogy elgondolkozzunk rajta, s vegyük észre, hogy az állatok fogyasztás a Biblia szerint a kilencszáz életév csökkenésének rovására vált csak lehetővé. Ma nem akarunk 900 évet élni, de még 120-at sem tudunk, annyira szennyezzük testünket. Teremtőnk sokkal jobban szereti  az embert, mint egy ember az autóját. Pedig arra aztán nagyon vigyázunk, rendeltetésszerűen használjuk, ahogy az autó gyártója azt előírta. De ahogy a gázüzemű autót nem próbáljuk meg benzinnel működtetni, miért erőszakoljuk meg a testünket ízfokozókkal, sűrítőkkel, tartósítószerekkel, ettől talán a jó működést várjuk? Ennyire naivak vagyunk? És vajon az ember figyelmen kívül hagyhatja-e a Teremtője által adott tanácsokat következmény nélkül? Hiszem, hogy egyetértünk abban, hogy nem. Úgy érzem, van mint elgondolkodnunk, ezért most szeretettel búcsúzom: 

Feketéné Bokor Katalin