Kövess minket

Bejelentkezés

Szepesi Dóra

Újságíró, életmód tanácsadó és -terapeuta vagyok. A makrobiotikát Horváth Éva berlini főzőiskolájában ismertem meg 1989-ben. Írtunk együtt három életmód- és recept-könyvet, amelyek 1991 óta folyamatosan fellelhetők a piacon. Cím szerint ezek: A fiatalodás művészete, a Harmónia az ételben, harmónia az életben, és a Boldog szülő, boldog gyermek. Szakterületem: főzőtanfolyamok, szakácsképzés, tanácsadás, előadások, szakcikkek írása.

Az előadásról
Allergiás a gyerek!
Ha a gyerek bőre kiütéses, szeme, füle, orra a normálisnál több váladékot termel, szelek gyötrik, szorulásos vagy éppen hasmenése van - gyakran azt gondoljuk, hogy fertőzés vagy allergia áll a tünetek hátterében. A gyanakvás nem is alaptalan, hiszen egyre több allergén anyag található a környezetünkben, a tünetek száma igen nagy, ezért sokszor használják az „allergiás” megjelölést ismeretlen eredetű bőrgyulladásra, hasmenésre, köhögésre is. A civilizált életmód mellett naponta érhetnek minket újabb és újabb hatások, s szervezetünk rögtön jelez: elsősorban a bőr, a légzőszervek és az emésztőszervek zavaraival. A gyógyszeres kezelés azonban csak a tüneteket tompítja. A szülőknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy min tudnának változtatni a legegyszerűbben: otthon, házilag.
A legfontosabb az étrend, a környezet és a napirend átgondolása. Az előadáson elsősorban a tápanyagokról és az étrendről lesz szó. Felhívom a figyelmet arra, hogy az agyonmanipulált - finomított, tartósított, színezett, ízfokozókkal ellátott - ételek túlingerlik a szervezetet, úgyszintén a túlzott zsír-, fehérje- fehérliszt- és cukorfogyasztás is. Mindez gátolja a szervezet egészséges, kiegyensúlyozott fejlődését, sőt, összefügg a viselkedési devianciák kialakulásával is.
Tanácsaink természetesen nem csak a gyerekekre, a család minden tagjára vonatkoznak. Változtatni soha sem késő, azonban a jó szokások kialakítását már kicsi korban érdemes elkezdeni!
* Mit kínálhatunk tejfehérje-, tejcukor-érzékenység, glutén-érzékenység esetén?
* Milyen jó minőségű növényi fehérjét adhatunk tejtermék, tojás és hús helyett?
* Hogyan kedveltessük meg a gyerekekkel a zöldségeket és a gyümölcsöket?
* Hogyan állíthatunk össze egy teljesértékű menüt?
Konkrét receptek bemutatásával ezekre a kérdésekre kapnak válaszokat az előadáson – utána pedig meg is kóstolhatják a szülők és a gyerekek a finom falatokat, 16 órától kóstoló a "Hogyan készül?" standon

Elérhetőség:
www.makronauta.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.