Kövess minket

Bejelentkezés

Gyimes Ernő

Végzettségemet tekintve élelmiszermérnök vagyok, hivatásomat tekintve a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Intézetének docense vagyok közel harminc év szakmai tapasztalattal különböző területeken és beosztásokban. A vegetáriánus életmódot 22 éve követem, amelyhez az első lökést Barbara Theiss egy budapesti előadása adta meg.

A vegetáriánus táplálkozásról szóló kurzusaimat a hallgatók jelentős számban szokták látogatni, annak ellenére, hogy a „vegások” aránya elenyésző. Soha senkit sem akartam ugyanis „átszoktatni”, senkit sem kapacitálok. Csak reálisan és amennyire csak lehetséges elfogulatlanul próbálom megközelíteni a kérdést: húst vagy hús nélkül?
A táplálkozással kapcsolatban ha csak a szigorú tudományos tényeket is nézzük: nincs olyan, hogy valami „jó” vagy „rossz”. Ebből fakadóan erős kritikával fogadom, ha valaki egy élelmiszert tart csodaszernek vagy éppen tart minden baj okozójának.
A modern élelmiszeripar olyan szükségletet elégít ki, amely a jelen kor városban lakó embere számára létszükséglet is a mai ismeretünk szerint nincs más lehetőség a tömegek táplálékkal való ellátásának biztosítására. Vagyis az élelmiszeriparra szükség van. Hogy mégis mit lehet tenni akkor az egészség védelmében, ipari méretekben? Nagyon sokat. Meglepően sokat. Előadásomban többek között ezeket a kérdéseket teszem fel és próbálok megadni néhány választ is. Megengedve azt, hogy mások mást gondoljanak és ennek hangot adva közösen tudjunk tovább gondolkozni.