Az amerikai Táplálkozási és Dietétikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics (AND, előzetesen American Dietetic Association)), egy több mint 70.000 táplálkozási tanácsadó és kutató, egészségügyi dolgozó, orvos által alkotott testület a vegán-vegetárius étkezési formát minden életkor és életfázis számára egészségesnek tartja.
„Az Academy of Nutrition and Dietetics véleménye, hogy a jól tervezett vegetárius táplálkozási forma, beleértve a szigorúan vegetárius vagy vegán étkezési módokat is egészséges, tápanyagokat tekintve jó hatású, a betegségek megelőzésében és bizonyos betegségek kezelésében előnyös. A jól összeállított vegetárius táplálkozás valamennyi életkorban, beleértve a terhességet, szoptatást, csecsemőkort, gyerekkort, ifjúkort, időskort, valamint a sportolókat is megfelelő.”
Mint ismeretes, a vegán és vegetárius táplálkozásról a hazai táplálkozástudomány és dietétika szemlélete hosszú évtizedeken keresztül negatív volt. 25 évvel ezelőtt rendeztem az első konferenciát a témában az akkori vezető táplálkozástudományi szakemberekkel Kecskeméten, de akkor a maximális tolerancia addig terjedt a hívatalos dietétika és táplálkozástudomány részéről, hogy az egészséges felnőtt embereknek, akik nem terhesek, nem szoptatnak, nem túl idősek, na nekik elfogadható a tejterméket is tartalmazó vegetárius étkezés. Ma a trend megfordult. Ma már tudjuk, hogy vezető amerikai és európai szakemberek egyre inkább beállnak amögé a mozgalom mögé, amely szerint a jövő táplálkozása a vegán étkezés, valamint annál egészségesebb a társadalom és az egyén minél nagyobb százalékban közelít a vegán életmódhoz. Gombamód szaporodnak azok a szakmai fórumok, közlemények, melyek a növényi alapú táplálkozás előnyösségéről, veszélytelenségéről beszélnek. Környezetvédők, egészségvédők, gazdasági szakemberek egyre inkább felismerik az állattartás, különösen a nagyüzemi állattartás kártételét és ezért szükséges, hogy a nagyközönségen túl az orvosok, dietétikusok, védőnők és más egészségyi szakemberek is egyre mélyebben ismerjék meg a téma információit. Szeretnénk, ha Magyarországon is megindulna egy tudományos eszmecsere a növényi alapú táplálkozásról, szeretnénk, ha egybehívhatnánk mindazokat, akik kellő információkkal és tapasztalatokkal rendelkeznek ennek a szemléleti megújulásnak a kivitelezéséhez. Az idei konferenciát a jövő évi nagyobb volumenű rendezvény próbájának tekintjük.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága a továbbképzés pontértékét 12 pontban állapította meg.
Ez a pontszám kizárólag a Dietetikai szakmacsoportba tartozó egészségügyi szakdolgozók számára szerezhető meg, részükre regisztráció szükséges.
A Fesztivál többi látogatójának nem kell regisztrálnia, részükre a program díjmentes.
Eloadasok diasorai:
Prof. Dr.Bardócz Zsuzsanna PhD, A legújabb táplálkozástudományi ajánlások
novenyi_alapu_taplalkozas
Dr. Rodics Katalin kutató biológus Az ipari mezőgazdaság egészségünket és környezetünket károsító hatásai, különös tekintettel a nagyüzemi állattartásra
Szabó Zoltán A növényi alapú étrend hatása mögött rejlő molekuláris biológiai mechanizmusok ismertetése
Dr.Tamasi József EMMI Klinikai tapasztalatok a vegán étrenddel
Dr. Varjas Tímea PhD, Kemoprevenció