Kövess minket

Bejelentkezés

HemoglobinMindannyiunk számára ismertek azok a vélemények, melyek - különösen vegetáriánus táplálkozást folytatók esetén - a vashiány kialakulására figyelmeztetnek. Míg a legtöbb táplálkozástani szakember a vashiány kialakulására figyelmeztet, az Egyesült Államok egyes kutatói azon véleményüknek adnak hangot, miszerint összefüggés mutatható ki a vér magasabb vasszintje és a szívbetegségek és a rák előfordulási gyakorisága között.

A vita Dr. Jerome Sullivan 1981-ben megjelent cikke nyomán bontakozott ki, mely cikk a doktor addigi kutatási eredményeit közölte. Vizsgálatai azt mutatták, hogy középkorú férfiak körében háromszor magasabb a szívbetegségek előfordulása mint középkorú nők esetén, és ez összefüggésbe hozható a két nem közötti vasraktárbeli különbségekkel.

Vörös vértestekFérfiak esetén a test vasraktárai serdülőkortól kezdődően folyamatosan emelkednek, míg nők esetén a menstruációs vérvesztés következtében a vasraktárak alacsony szinten maradnak egészen a klimax bekövetkeztéig. Menopauza után lévő nők körében a vér vasszintje valamint a szívbetegségek gyakorisága egyaránt drasztikusan megemelkedik. Ezen erdeményeket a kutatók mindeddig a vér ösztrogénszintjének jelentős csökkenésével magyarázták, most azonban felvetődött a kérdés, vajon nem a vér megnövekedett vasszintje-e a felelős a fentiekben ismertetett tényekért?

A vas prooxidánsként betöltött, mostanáig kevésbé hangsúlyozott szerepe is említést érdemel. A vas növelheti a rák kockázatát azáltal, hogy segíti a szabadgyökök képződését, melyek közismerten sejtroncsoló hatásúak. Káros szabadgyökök képződését mérsékelhetjük mind több friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával.

A dilemma, hogy valóban olyan nagy a vashiány kialakulásának veszélye, mint azt korábban hangsúlyozták, és valóban szükségünk van vaspótlásra, vagy óvatosabbnak kellene lennünk kiegészítőként történő fogyasztásával.

Valószínűnek látszik az az elképzelés, miszerint a fogyasztásra ajánlott vasmennyiség korcsoportok, nemek szerint eltérő és egyéni igényeket is tükröz.

Csabai Gabriella