Kövess minket

Bejelentkezés

HemoglobinKorábban megjelent  Vas? című íráshoz kapcsolódva olvasóinktól sok kérdés érkezett. Válaszunkat a következőkben foglaljuk össze röviden:

Egy felnőtt férfi szervezete 3,5-5 g, egy a reproduktív korában lévő nőé (14-50 év) 2,5-3 g vasat tartalmaz. A vaskészlet 60-70%-a aktív formában (hemoglobin, mioglobin, enzimek) van jelen, míg kisebb hányada a transzport-, illetve a raktárfehérjékhez (pl. ferritin) kötött. A vas anyagcsere szabályozása a vékonybélben történik, és a mértékét a vasraktárak telítettsége szabja meg egészségesen működő szervezet esetében. Vashiány léphet fel a szükségletnél kisebb bevitel, a felszívódás zavara vagy különböző vérzések miatt. A vashiány következtében kialakuló anémiát a vasraktárak kiürülése előzi meg.

Felléphet-e csecsemőknél vashiány?

Azoknál a kis csecsemőknél, akiket édesanyjuk anyatejjel táplál, vashiánnyal nem kell számolni. Az anyatej vastartalma ugyan kevés (kb. 2-3 g/l), de az rendkívül jó hatásfokkal szívódik fel. A tehéntej vastartalma 2-3-szor nagyobb, de lényegesen rosszabbul szívódik fel. További kockázat a tehéntejjel táplált csecsemőknél, hogy gyakran lép fel a vékonybélben kismértékű vérzés a tehéntej allergizáló hatása következtében. Mindezen tények igazolják, hogy a csecsemők számára legalább egy éves korig az anyatejes táplálás javasolt.

KimerültenMilyen tünetek jelzik, hogy vérszegények vagyunk?
A legszembetűnőbb tünetek:
sápadt bőrszín
sápadt kötőhártya a szemen
állandó álmosságérzet
gyors szívverés
gyors elfáradás
az emésztőszervek túlterheltségének érzete
gyakori fejfájás
állandó hidegérzet
bőrünkön "hangyamászás"
igen kevés menstruáció
tengeribetegség érzet

AszalványokMilyen élelmiszereket tanácsos fogyasztani vegetáriánusoknak a vashiányos állapot elkerülésére?
Vastartalomban igen gazdag táplálékaink (100 g termék tartalmaz x mg vasat):
fekete melasz (a cukorrépa feldolgozás mellékterméke): 16,5 mg
aszalt sárgabarack: 13,5 mg
búzakorpa: 12,9 mg
zabpehely: 11,5 mg
búzacsíra: 10 mg
mazsola: 9,8 mg
sóska 7,4 mg
brokkoli: 7,2 mg
zöldborsó: 7,1 mg
aszalt szilva: 7 mg
szójaliszt: 6,9 mg
köles: 6,8 mg
friss élesztő: 6 mg
petrezselyem zöldje: 5,8 mg

Az állati eredetű élelmianyagok (pl. hal) vaskészletének mintegy 40%-a hemkötésben van, a többi, illetve a növényi eredetű táplálékokban lévő, vas nem hemkötésű. Jó vasellátottság mellett a hemkötésű vasnak kb. 15%-a szívódik fel, a nem hemkötésű vas felszívódása 4-8%. Ezt befolyásolja a táplálékban lévő aszkorbinsav, azaz a C-vitamin mennyisége, amely bevitelének növelésével fokozni lehet a vasfelszívódást.

Vegetáriánus táplálkozás mellett tehát kb. 8%-os felszívódással lehet számolni. A vasfelszívódást csökkentik többek között a tannátok (pl. csersav), így a feketekávé és tea, valamint a gabonafélék korpájában és a hüvelyesek héjában lévő fitátok (pl. csicseriborsó, babfélék), mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.

Melyek azok a gyógynövények, amelyek italunkként fogyaszthatók a vashiány megelőzésére?
verbéna (vasfű), zsurló, búzavirág, fehércsalán, csalánlé, vérosztó pimpó, pásztortáska, encián és gyökér

Sós Zsuzsanna biológus


Megjegyzés a Vegetáriánus HÍrlevél szerkesztőjétől:
Az állati eredetű hem-vassal "csupán" az a probléma, hogy azért tud olyan nagy százalékban felszívódni, mert nagyon hasonlít az emberi hem-vasra, ami pedig csak belső vérzés esetén kerülhet az emésztésbe. Ilyenkor a szervezet igyekszik minél többet visszaszerezni a vér-vasból.

Csakhogy az állati vérből származó vassal becsapott emberi test, az emberivel mégsem teljesen azonos állati vasat nem képes kiüríteni!

Ezért jelentkezik a húsevő embereknél a veszélyes betegségeket produkáló vasfelhalmozódás, a hemokromatózis.

- Vass -

Megjelent: Vegetáriánus Hírlevél (az Egészség-vár Alapítvány lapja) 26. szám, 1999. június-július

Olvasói megjegyzés a cikkhez:
Mivel a vas a vérben a rézhez kapcsolódik, vele kombinálódik, ezért szükséges, hogy szervezetünk a rézben se szenvedjen hiányt. Elsődleges rézforrásként a csírázó gabonaféléket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a szóját, diót, mandulát, aszalt sárgabarackot, gesztenyét, zsázsát, olajbogyót és az élesztőt említhetjük meg. A szervezet (kortól és nemtől függően) napi 0,5-1,4 miligramm rezet igényel és jó, ha tudjuk, hogy a táplálékokkal bevitt réz 30-70%-a képes felszívódni.