Kövess minket

Bejelentkezés

Zsúfolt nagyvárosA vegetarianizmus elterjedése lassíthatná a klímaváltozást? Rá kellene venni az embereket, hogy hagyjanak fel a húsevéssel? Ezeket a kérdéseket vizsgálja a brit kormány, miután egyik tanácsadó szervezetétől fura e-mail üzenet szivárgott ki.

Az elektronikus levél, amelyet a brit környezetvédelmi ügynökség egyik munkatársától érkezett egy vegetáriánus kampánycsoporthoz, azt javasolta: óvatosan le kellene szoktatni az embereket a hús-, a tej- és a halfogyasztásról. A levél szerzője arra hivatkozik, hogy a mezőgazdaságban tenyésztett állatok hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt és szén-dioxidot termelnek. A brit farmerek szövetsége szerint azonban az elképzelés „primitív".

„A vegetáriánus étkezés lehetséges előnyei az éghajlatra gyakorolt hatásuk tekintetében nagyon jelentősek lehetnek" – áll a levélben, amelynek szerzője elismeri: nagyon nehéz lenne meggyőzni az embereket arról, hogy csatlakozzanak egy ilyen mozgalomhoz. Az üzenet szerint a földművelésügyi és környezetvédelmi minisztérium támogatná a vegetarianizmus fokozatos „bevezetését", és arra is figyelmeztet: óvatosan kell cselekednik, nehogy az emberek elforduljanak az elképzelésről.

Az illetékesek szerint valószínűtlen, hogy a brit környezetvédelmi ügynökség a teljesen vegetáriánus életmódot javasolna. A levél a Viva nevű vegetáriánus szervezet elektronikus postafiókjában landolt. Meglehetősen furcsa, hogy egy kormányügynökség szerint a vegetarianizmus jó hatással lenne a környezetre, még ha nem is állnak készen, hogy kiálljanak az ötlet mellett - mondta a csoport vezetője.

Egyre többen figyelnek fel arra, hogy az étkezési szokásaink hatással vannak a környezetünkre, és éppen a vegák járulnak hozzá legkevésbé annak szennyezéséhez. A bolygónk érdekében hamarosan szakítanunk kell a nyugati hús- és tejtermékközpontú étkezéssel – tette hozzá Juliet Gellatley.

Forrás: InfoRádió

TehénHa környezetvédő, ne egyen marhahúst 

Nagyjából 80 dekagramm marhahús előállítása akkora környezetszennyezést eredményez, mint háromórányi autózás - állapította meg egy felmérést. Japán kutatók kimutatták, hogy ha autónkkal nagyjából 80 kilométer/órás átlagsebességgel haladva 250 kilométer teszünk meg, azzal ugyanolyan mértékben járulunk hozzá az üvegházhatáshoz, mint amennyire egy adagnyi marhahús előállítása.

A globális felmelegedést előidéző metángáz jó részét a kutatók szerint az állatok bocsátják ki, emésztés közben - olvasható a New Scientist magazinban. Ugyanakkor a marhahús előállítása és szállítása is jelentős energiát emészt fel. A kutatók mindezt összegezték. A vegetarianizmus propagálói azonnal felemelték a szavukat és kijelentették: sokféleképpen lehet harcolni a globális felmelegedés ellen, de az egyik legegyszerűbb mód az, ha nem eszünk húst.

Forrás: InfoRádió

A húsevő ember károsítja a klímát?

KlímaváltozásMindenki kiszámíthatja az Interneten, hogy személyesen mennyivel járul hozzá a klímaváltozáshoz. A Der Spiegel című német hetilap felsorolja azokat az úgynevezett online számláló oldalakat, amelyek néhány kérdés megválaszolása után választ adnak arra, hogy hány tonna szén-dioxid kerül a légkörbe szerény személyünk miatt.

A kérdések általában az életmódra vonatkoznak, például arra, hogy milyen házban lakunk, mennyit autózunk, vonatozunk és repülünk évente, mekkora az áramszámlánk? Az étkezési szokásainkat is figyelembe veszik: vegetáriánusok vagyunk-e, vagy húsevők, helyi termékeket vásárolunk-e, vagy bármilyen távolról szállított importárut megveszünk? Ezeket a kérdéseket teszi fel a quarks & co, az umweltbildung.at Ausztriából, vagy a svájci ecospeed.

Az átlag német évente tíz tonna szén-dioxidot termel, ezt mutatja a legtöbb számláló, ha egy olyan városlakó adatait táplálják be, aki évente 10 000 kilométert autózik, évente kétszer repül és modern bérházban lakik. A berlini Greenpeace számlálója erre az értékre 19,4 tonnát állapít meg, viszont a BP olajkonszern mutatói 6 tonnánál megállnak, vagyis a személyes széndioxid-mérleg is nézőpont kérdése lehet.

A vegetáriánusok étkezésükkel 0,65 tonna széndioxid-szennyezést okoznak, míg egy tipikus húsevő ennek a két-háromszorosát produkálja, évi 1,82 tonnát. A különbség akkora, hogy egy vegetáriánus évente egyszer elrepülhetne egy 1200-1500 kilométeres útra, és még mindig jobb lenne a CO2 mérlege, mint egy húsevőnek. A széndioxid-termelés számlálására magyar nyelvű oldal csak az Európai Unió által indított kampány keretében jött létre, ez a http://www.mycarbonfootprint.eu/hu/ címen található.

Forrás: Híradó.hu

2007.10.24.