Egy nemrég megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy a betegek könnyen térnek át a szokásos mindenevő étrendről a zsírszegény vegetáriánus étrendre, aminek eredményeként fogynak, csökken a vérnyomásuk, és más előnyökkel is jár.
Az orvosok általában azt hiszik, hogy betegek nem képesek átállni a vegetáriánus étrendre. Tudományos folyóiratokban legalább négy olyan tanulmányt közöltek, mely bizonyitja, hogy a betegek át tudnak térni egy „szigorú” diétára, mely látványos egészségbeli előnyökkel jár.
– A túlsúlyos és szívbetegséggel küszködő emberek számára a vegetáriánus étrend életmentő lehet – mondta dr. Neal D. Barnard, a tanulmány vezető szerzője. – Az új tanulmányból kiderül, hogy a betegek igen könnyen áttérnek a növényi alapú étrendre, amely lehetővé teszi, hogy jóllakjanak, és mégis fogyjanak. A betegek hajlandók étkezési szokásaikon gyökeresen változtatni, mert olyan eredményeket tapasztalnak, mint a koleszterin szintjük vagy magas vérnyomásuk csökkenése.
A tanulmány résztvevői művelt, a postmenopausa korában levő, túlsúlyos nők voltak. Két csoportra osztották őket, az egyiknek zsírszegény vegetáriánus étrendet írtak elő, a másik csoport szolgált kontrollként. Azon túl, hogy jelentősen többet fogytak, a vegetáriánus étrendet követő nők 89 százaléka arról számolt be, hogy 14 hét elteltével meglehetősen vagy teljesen hozzászokott a vegetáriánus étrendhez, és 86 százalékuk mondta, hogy a jövőben is folytatni fogja a vegetáriánus étkezést.
Az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a JAMA-ban megjelent tanulmány szerint a mandulán, szóján és más egészséges ételeken alapuló vegetáriánus étrend gyakorlatilag éppen olyan hatékonyan csökkentette a koleszterin szintet, mint a sztatin gyógyszerek.
Forrás: Informed
***
A vegetáriánus diéta előnyei
Egyre súlyosabb veszélyt jelent az elhízás, de egyes kutatások szerint a vegetáriánus népesség körében ritkábban fordul elő korunk népbetegsége, mint a húst evőknél. A vegetáriánus étrend kapcsolatban áll a szívbetegség, a diabetes, a magas vérnyomás és más, az elhízáshoz köthető életveszélyes rendellenességek alacsonyabb százalékos előfordulásával, írják a kutatás szerzői.
A tanulmány megállapítja, hogy mind a nőkre, mind a férfiakra vonatkoztatva igaz az, hogy a húst nem fogyasztók testsúlya átlagosan 3-20 százalékkal alacsonyabb. A táplálkozástudományi szakfolyóiratban, a Nutrition Reviews-ban megjelent 87 korábbi tanulmány áttekintéséből kiderült, hogy a zsírszegény vegetáriánus étrend heti körülbelül fél kilogramm fogyást eredményez, még akkor is, ha valaki nem mozog többet, vagy nem korlátozza az elfogyasztott étel adagját, kalória- vagy szénhidrát-tartalmát.
– Az emberek korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak rostban gazdag ételeket, mint a gyümölcs vagy a zöldség és a magvak, és ezzel úgy érhető el az egészséges testsúly, hogy közben nincs éhségérzet – írja a tanulmány szerzője.
Forrás: Informed
2008. január 2.