Kövess minket

Bejelentkezés

MagokAz Amerikai Dietétikai Szövetség és a kanadai Dietetikusok állásfoglalálsa a vegetáriánus étrend ügyében

Az Amerikai Dietetikai Szövetség és a Kanadai Dietetikusok állásfoglalása szerint a megfelelően összeállított vegetáriánus étrend egészséges, tápértékét tekintve kedvező, és rendkívül előnyös hatású bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának hozzávetőleg 2,5%-a és Kanada felnőtt lakosságának 4%-a követi a vegetáriánus étrendet. A vegetáriánus étrend a hivatalos meghatározás szerint nem tartalmaz húsféléket, halat és baromfit. Az ilyenfajta reformtáplálkozás iránti érdeklődés egyre élénkebb, már az éttermek és az egyetemi menzák is rutinszerűen helyet biztosítanak a vegetáriánus ételeknek kínálatuk között. A vegetáriánusok számára vonzó élelmiszerek forgalma jelentősen növekszik, ezek az áruk egyre több üzletben jelennek meg.

A jelen állásfoglalás megjelenését megelőzte annak áttekintése, hogy milyen igazolt tudományos adatok láttak eddig napvilágot a vegetáriánusok étrendjében található tápanyagokról, például a proteinekről, a vasról, a cinkről, a kalciumról, a D-vitaminról, a riboflauinról, a B-12 vitaminról, az A-vitaminról, az a-3 zsírsavakról, illetve a jódról. A vegetáriánus étrend, beleértve a vegánt is, az összes felsorolt tápanyagból tartalmazhatja a jelenleg ajánlott mennyiséget. Egyes esetekben szükség lehet az ételek kiegészítésére vagy egyéb táplálékkiegészítők szedésére, hogy a felsorolt tápanyagok az ajánlott mennyiségben jussanak a szervezetbe.

A jól megtervezett vegán vagy másféle vegetáriánus típusú diéta az élet bármely szakaszában alkalmazható, akár a terhesség, a szoptatás, a csecsemőkor, a gyermekkor és a pubertáskor idején is.

A vegetáriánus étrendnek számos előnye van a hagyományos étrenddel szemben:

– például kisebb mennyiségben vannak jelen a telitett zsírsavak, a koleszterin és az állati fehérje, ugyanakkor
– nagyobb mennyiségben jutnak a szervezetbe a szénhidrátok, a rostok, a magnézium, a kálium, a folsav, és az olyan antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, valamint a fitokemikáliák.

A vizsgálatok szerint a vegetáriánusok testtömegindexe sokkal alacsonyabb, mint a vegyes étrenden élő embereké, és kevesebben halnak meg közülük ischémiás szívbetegségben. A vegetáriánusok vérében alacsonyabb a koleszterin szintje, vérnyomásuk is alacsonyabb, és a kóros magas vérnyomás előfordulásának aránya is szinte elenyésző. Narancsok

Ugyanilyen ritkán fordul elő körükben 2. típusú cukorbetegség, valamint prosztata- és vastagbélrák. Habár számos központi alapítású és intézményesített étkeztetési program áll rendelkezésre a vegetáriánusok számára, jelenleg csak kevés ételkínálat felel meg a vegánok szükségleteinek. Lévén, hogy a vegetáriánus étkezés gyakorlati szokásai a vegetáriánusok között is jelentős eltéréseket mutatnak, egyenként kell értékelni a tápanyagbevitelt minden vegetáriánusnál.

A dietetikus szakemberek felelőssége, hogy segítsék és támogassák azokat, akik érdeklődve fordulnak a vegetáriánus étkezés felé. Ezeknek a szakembereknek kulcsszerepük lehet abban, hogy a vegetáriánus klienseket felvilágosítsák az egyes élelmiszerekben található tápanyagokról, a hozzávalók beszerzéséről, az ételek elkészítéséről, és bármely egyéni módosításról, amelyre szükség lehet a személyes igényekhez igazodva. A vegetáriánusok étrendjének összeállítását nagyban leegyszerűsítheti egy ételkalauz használata, amely kategóriákba sorolja az ételeket, és meghatározza a mennyiségeké

Amerikai Dietetikai Szövetség, Kanadai Dietetikusok

Forrás: Komplementer Medicina 2004/8 (57. oldal)

2008. január 16.