Kövess minket

Bejelentkezés

VitaminokNem mindegy, hogy milyen vitamint fogyasztunk, mert akár ártalmas is lehet. Legalábbis ezt derítették ki amerikai tudósok, kik több mint 70 ezer ember bevonásával végeztek egy a vitaminok hatásaira irányuló vizsgálatot. Az elmúlt néhány évtizedben egyre többen fogyasztanak táplálék-kiegészítőket, kifejezetten vitaminkészítményeket abban a reményben, hogy ezek csökkentik a rákos megbetegedések rizikóját. Legutóbb az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 70000 ember bevonásával végeztek egy 10 éves időtartamú követéses vizsgálatot, ahol meglepő eredményekre jutottak.

Az E-vitaminról közismert antioxidáns hatása, ám ez közel sem jelenti azt, hogy minden esetben megvéd a daganat kialakulásától. A vizsgálatok eredményei alapján azoknál, akik közepes dózisban fogyasztottak 10 éven keresztül E-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőket, a tüdőrák kisebb mértékben alakult ki az átlagnépességhez képest, viszont azoknál, akik emelt dózisban fogyasztották 10 éven keresztül az E-vitamin tablettákat, emelkedett a tüdőrák kialakulásának rizikója.

A vizsgálatot végző egyik orvos szerint ezzel ellentétben a természetes E-vitamin esetében kifejezett tumorvédő hatás figyelhető meg. Hasonló adatok láttak napvilágot a béta-karotin fogyasztásával kapcsolatban. A béta-karotint tartalmazó élelmiszerek csökkentették a tüdőrák kialakulásának esélyét, viszont az extrém dózisban úton bevitt mesterséges béta-karotin 2-3 év alatt többszörösére növelte a tüdőrák rizikóját.

Ennek magyarázata a vizsgáló orvosok szerint kézenfekvő. A természetes formában fogyasztott vitaminok azért vannak jó hatással a rákos folyamatok megelőzésére, mert nem csupán a kémiai anyagot, magát a vitamint tartalmazzák, hanem mellette számos olyan fitokémiai összetevőt, melyek a vitaminok felszívódását és hatásmechanizmusát befolyásolják. A mesterségesen előállított vitaminokkal kapcsolatban több probléma is felmerül.

A mesterséges vitaminok tartalma más
Az egyik az, hogy szerkezetileg hiába azonos a molekula felépítése a természetes formával, a természetet nem sikerül tökéletesen utánozni, ezért a biológiai hasznosulás csekély. Ettől súlyosabb problémát jelent az, hogy a gyártás során számos olyan segédanyagra van szükség, melyek semmilyen védő hatással nincsenek az emberi szervezetre, csupán a gyógyszer összeállításához és eladhatóságához járulnak hozzá (vivőanyagok, színanyagok, konzerválóanyagok, stb.)

Törekedni kell arra, hogy természetes forrásból származó vitaminokat, illetve táplálék-kiegészítőket iktassunk étrendünkbe. Léteznek olyan természetes eljárással készülő vitamin-készítmények is, melyek magukban őrzik a természetes vitaminok jó tulajdonságait és az előállításukhoz nincs szükség a fent említett adalékanyagokra, hanem hőkezelés nélkül állíthatók elő, és eredeti formában megmaradnak a fitokémiai összetevőkkel együtt.

A helyes vitamin-forma és dózis kiválasztása egyénre szabott kell, hogy legyen. Több tényező is befolyásolja (életkor, anyagcsere-állapot, terhesség, szoptatás, stb.), ezért azt tanácsoljuk, hogy mielőtt megvásárol bármilyen táplálék-kiegészítő terméket, kérje ki szakember véleményét.

Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ

Forrás: Webbeteg

2008.07.15.