Kövess minket

Bejelentkezés

A vega táplálkozás egyre népszerűbb, és sokan ezt tartják a legegészségesebb étkezési formának. Vajon tényleg így van? Néhány állítás, és a valóság - ahogy a Glamour szerkesztői látják.

A vegetáriánus táplálkozás biztosít az egészséges életvitelhez szükséges minden tápanyagot.

RÉSZBEN IGAZ
Attól függően, hogy ki melyik vegetáriánus étkezési formát követi, különböző hiányállapotok léphetnek fel, ha nem kellő körültekintéssel válogatják össze az étrendet. A megfelelő étkezés kialakítás nagy odafigyelést és profi segítséget igényel, úgyhogy meglehetősen nehéz megvalósítani.

A vegetáriánusok vékonyabbak az átlagnál.

IGAZ
A vegák testtömegindexe általában alacsonyabb a nem vegetáriánusokénál. A magyarázat egyszerű: kevesebb zsíros ételt fogyasztanak, és, mivel többnyire tudatosabban foglalkoznak a testükkel, általában a sport, a testmozgás is fontosabb számukra. Ha valaki vegán, kizárt, hogy elhízzon, mert fizikai képtelenség annyi zöldséget és gyümölcsöt megenni, hogy zsírpárna rakódjon le. Persze, ha valaki úgy értelmezi a húsmentes étrendet, hogy tésztát eszik tésztával, esetleg sajtos pizzával, annak nincs esélye az elhízással szemben.

Vegetáriánus étkezéssel megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések és nagymértékben csökkenthető a rák előfordulásának esélye.

RÉSZBEN IGAZ
Számos tanulmány készült arról, hogy a vegetáriánusok körében kisebb arányban fordulnak elő ezek a megbetegedések. A zsíros húsok, állati eredetű zsiradékok és a tojás túlzott mértékű, nagy mennyiségben való fogyasztása valóban növeli a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát, ennek tükrében a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét – ám kizárólag helyes táplálkozással nem előzhető meg a baj, mivel a génjeinkben kódolt betegségek ellen sajnos nem tudunk mit tenni. Ahogy azt is túlzás lenne állítani, hogy a vegetáriánus étkezés a rák ellenszere. Ám az igaz, hogy a vegák kezében több fegyver van a rosszindulatú daganatok ellen. A zöldségek, gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, melyeknek bizonyítottan rákmegelőző hatása van. Ráadásul, mivel a vegák rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaterméket esznek, rostfogyasztásuk kielégítő, a vastagbélrák kialakulásában pedig az alacsony rostfogyasztás is szerepet játszik.

A teljes cikk a Glamour 2008. évi februári számában olvasható.
A rövidített cikk forrása: Nana.hu