Kövess minket

Bejelentkezés

A joghurt kedvező élettani hatását elsősorban az erjesztéshez használt, bélrendszerünkben is jelenlévő, jótékony baktériumoknak köszönheti. Bélflóránk több mint négyszázféle mikroorganizmust tartalmaz, amelyek gátolják a különféle kórokozók megtelepedését, segítik az immunrendszer működését, és fontos szerepet játszanak az emésztés folyamatában is.

Bélflóránk barátja
A helytelen táplálkozás, az antibiotikumok indokolatlan használata károsíthatja, elpusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat, így idegen baktériumok és gombák szaporodhatnak el, kórokozók telepedhetnek meg a vastagbélben erjedési termékeikkel károsítva a nyálkahártyát, és méreganyagaikkal terhelve a májat. Fáradékonyság, emésztési zavarok, különféle bélfertőzések, bőrbetegségek, allergiás reakciók, tápanyag felszívódási problémák is felléphetnek, hosszútávon pedig akár májkárosodás és vastagbélrák is kialakulhat.

Hasznos baktériumok?
A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva alkalmasak a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, és fokozzák ezek termelődését, illetve szaporodását szervezetünkben. Probiotikumnak az klinikai igazolt hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat nevezzük.

Az élő joghurtkultúra előnyei:
- Megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában, valamint a koleszterin-anyagcserében; különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, segítik ezek felszívódását.
- Könnyen emészthető formában tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, zsírt, és bioaktív anyagokat).
- Laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a benne található mikroorganizmusok a tejcukor nagy részét az erjedés ideje alatt már lebontották.
- Fontos szerepük van a daganatos megbetegedések megelőzésében is. Újabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében kisebb a mellrák kialakulásának esélye.
- Allergiás megbetegedések esetén is hatékony, általános immunerősítő, mérsékli a haspuffadást, javítja a szervezet tápanyagfelvételét, segíti a gyomorfekély kezelését.

Forrás: Fogyasztók.hu

Joghurtok fogyasztói szemmel a Fogyasztók.hu oldalán.