Kövess minket

Bejelentkezés

A tavasz a megújulás, a „téli álomból" való ébredés, a szervezet tisztításának időszaka. Ekkor (és ősszel) a leghatásosabb az elkezdett életmódváltás. A természet is megújul. Az első meleg napok után nagyszerű 'burjánzás' indul meg a növényvilágban. Minden hajtani, elevenedni kezd. A mi életünkben is alkalmas időszak a tavasz a különféle tisztító hatású kúrákra.

A tél folyamán általában többet és nehezebben emészthető ételeket fogyasztunk, mint más évszakokban. Ennek természetes következménye, hogy a lerakódott méreganyagok mennyisége is megnő. Ezek eltávolítását, illetve az egész szervezet megújulását szolgálják a MÉREGTELENÍTŐ ELJÁRÁSOK. Ez mindenkinek fontos, nem csak azoknak, akik valamiféle egészségügyi problémával küszködnek! A betegségek megelőzését, az immunrendszer erősítését szolgálják a különféle salaktalanító módszerek.

Tavasszal egymás után jelennek meg a fiatal hajtások (csalánlevél, cickafarklevél, pitypanglevél, saláta-boglárka levele, tyúkhúr..., a fák rügyei). Ezeket a nagy gyógyhatású természetes anyagokat érdemes beiktatni étrendünkbe (salátákhoz adva vagy főtt ételekhez keverve elkészítés után). Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy kora tavasszal a természetet járva minden friss hajtást megkóstolhatunk, amely nem mérgező. A friss hajtások olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket a hagyományos dietetika (még) nem eléggé emleget (biofotonok, klorofill, stb.), de bőven találhatók bennük különféle ásványi- és mikroelemek és jelentős mennyiségű C-vitamin is.

A cékla gyógyhatásai

A Földközi tenger vidékéről származó, számos jó tulajdonsággal rendelkező gyökérzöldség télen is hasznos C-vitamin forrás (13 mg/100 g). Magnézium és káliumtartalma kiemelkedő. Nagy a természetes cukor-tartalma (6-9 g/100g), tehát nyugodtan fogyasztható nyers állapotban. Erőteljes színanyagai a vörös betanin és a sárga vulgaxantin még a vizeletet is megszínezik. Jó méregtelenítő, elsősorban a vastagbél és a vér tisztításában jeleskedik.

A káposzta

Az egyik csodanövényünk a fejes káposzta őshazája a Földközi tenger, Észak-Franciaország és Anglia tengerpartjai.
Táplálkozástani jelentőségét az adja meg, hogy jelentős téli C-vitamin (40 mg/100 g) illetve B-vitamin forrás, és rostanyag tartalma serkenti a bélmozgást. Minden téli saláta alapanyaga nyersen, de sokan szeretik párolva vagy savanyított állapotban is. Ez utóbbit lehetőleg saját magunk készítsük el, mert egyrészt sokkal olcsóbb, másrészt biztosak lehetünk benne, hogy természetes tejsavas erjedéssel készült eledelhez jutunk, ellentétben az ecettel készített savanyúsággal, ami nem tesz jót a fehérjeemésztésnek. A népi gyógyászatban gyulladások lehúzására alkalmazták.
A vöröskáposzta a fejes káposzta színváltozata, színét antocián vegyületek adják. B1-, B2-vitaminban és folsavban gazdagabb rokonánál, egyébként minden másban megegyezik vele.

Nagy Péter
egészségügyi tanácsadó
http://tanacsok.atw.hu