Kövess minket

Bejelentkezés

A télen is kapható zöldségfélék a következők: fehér- és vöröskáposzta, karalábé, kelkáposzta, kelbimbó, kínai kel, sárga- és fehérrépa, cékla, fekete retek, sörretek, zeller, vörös- és fokhagyma, lilahagyma, snidling.
Ezeken kívül a csíráztatott magok rendkívül széles skálájához is hozzájuthatunk, de saját magunk is elkészíthetjük otthon 1 kis munkával.
Ha minden egyes étkezésünkhöz (a gyümölcsétkezésen kívül) fogyasztunk a fentiekből készített nyers salátát növényi olajokból készített öntettel, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy az immunrendszerünk legyengülne és összeszednénk az ilyenkor télen szokásos influenzát, náthát.

Használjunk gyógynövény-fűszereket, amelyek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fertőzésgátló anyagaik révén szintén segítik immunrendszerünk működését.

Zöld levek (a klorofill gyógyhatásai)

A magas klorofilltartalmú növények friss préslevelei, a zöld levek hatóanyagaik által az egész szervezet működését pozitívan befolyásolják.
Lebontják a káros anyagokat, a szervezet öngyógyító folyamatait aktiválják.
Serkentik a májműködést és az emésztést, dúsítják a vért oxigénnel, javítva a sejtek vérellátását.
Enzimeket és bioflavonoidokat is tartalmaznak, melyek segítik a vér és a szövetek tisztulását.

A klorofill a növények zöld színanyaga, aminek segítségével a Nap fényenergiájából és szervetlen vegyületekből képesek szerves anyagokat felépíteni (ezzel a többi élőlény testének felépítését is megalapozzák).
Minden fűféléből jó hatásfokkal tudunk zöld lét nyerni (pl. árpafű, búzafű, lucerna, aromás fűszernövények, spenót, sóska). A fűlevek kombinálhatók gyógyteákkal is.
Ha túl töménynek érezzük, higíthatók gyógyteával, tiszta vízzel.

Adagolás, hatások

1 evőkanálnyi mennyiséggel kezdjük, majd fojozatosan növelve az adagot eljutunk 1-1,5 dl-ig, ami a maximális adag.
Fogyasztása után 2-3 nappal erősebb szagú, zavaros lesz a vizelet (ez annak jele, hogy a méreganyagok kiválasztása megindult).
Ha az első 2-3 hét erős méregtelenítésén sikerül túljutni, akkor jelentkeznek a pozitív hatások: a súlyfelesleg fokozatos leadása, normális széklet, életerő, nagyobb munkabírás, immunerő növekedése.
Segíthető és gyorsítható a méregtelenítési folyamat, ha a kúra időtartama alatt csökkentjük vagy elhagyjuk az állati fehérjék fogyasztását.

A kipréselt levet frissen (közvetlenül préselés után) el kell fogyasztani, mert magas enzim- és fehérjetartalma gyorsan elbomlik. Éhgyomorra fogyasszuk.
A fűlé darálásakor keletkező durva rostok még átmoshatók tiszta vízzel, és az így keletkező levet is el lehet fogyasztani.
A zöld levek külsőleg is hasznosak: pakolásokhoz adva, kötőhártya-gyulladás esetén a szembe csepegtetve, beöntéshez adva.

300 gramm búzafűből 20 ek. lé nyerhető (ez kb. egyheti adag).
Gyerekeknek 2 éves kortól adható 1 kávéskanálnyi mennyiség.

Forrás:
Nagy Péter
egészségügyi tanácsadó
http://tanacsok.atw.hu