Kövess minket

Bejelentkezés

BúzaA modern ipari táplálékon élő ember tapasztalja, hogy fokozott mértékben jelentkeznek olyan betegségek, szervezeti gyengeségek és elváltozások, amelyekről az apja, nagyapja még csak nem is hallott.

Az ember természetes tápláléka a gyümölcs és a gabona - mondta Mózes már többezer évvel ezelőtt. A gyümölcs, a zöldség és a gabona életet ad, az életerőt fokozza. A nap sugárzását sűríti, konzerválja számunkra. Az ember természetes táplálékai nyersen fogyaszthatók, élvezhetők. Csak úgy jelentenek értéket.

Ennek a gondolatnak a jegyében ismertet meg a szerző a természetes életmód táplálékaival, a mit, mikor s a mit, mivel fogyasztásának szabályaival.


Ferencsik István: Novemberi táplálkozás

Az ősz a végéhez közeledik, ezért is neve az őszutó.

Egy csésze teaRitka kivétellel ködös, nyirkos napokra számíthatunk, jól esik a meleg szoba, a melegítő táplálék. Reggeli teaként jót tesz egy csésze ürömtea, különösen a nedves reggeleken. Igen fontossá válik most a lábápolás, a rendszeres forróvizes, szódabikarbónás áztatás. Az elektromosság könnyen kisül a lábakon keresztül a talaj felé, ezért célszerű azt kellően szigetelni. Erre a feladatra a selyemzokni, -harisnya vagy -kapca alkalmas, mely főleg a lábfejet burkolja. A pamut, gyapjú magas nedvszívó képessége miatt elektromos vezetővé válik, nem szigetel jól. Táplálkozásunkban a gabonaneműek, a kukorica- és búzalisztkészítmények, a hüvelyesek, saláták, gyökérzöldségek fűszerekkel, a hagyma, többféle gyümölcs, mindenek előtt az alma játsza a főszerepet. A diófélék, a hidegen sajtolt olajok kezdenek fontosabbá válni, a hőtartalékok képzése céljából. Esetenként fogyaszthatunk kevés ghit, azaz főzött vajat. A nagyobb megterhelés miatt a gyöngébb emésztőrendszerrel rendelkezők lefekvés előtt megivott lenmagteával vagy szennalevélteával tarthatják rendben gyomrukat.

A teljes kiőrlésű búzalisztből, rozslisztből, élesztő- és sómentesen készült kenyerek, istenlepények, a vitális kenyér egyre nagyobb szerepet játszanak. Kevés hidegen sajtolt olajjal vagy főzött vajjal (erjedésgátlóként bőven használva a piros paprikát), esetleg mézzel (vaníliát vagy fahéjat szórva rá) vagy mákkal kellemes összetételt ad.

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy az igazi változatosságot téli étrendünkben nem az alapanyagok, hanem az elkészítés és az alkalmazott fűszerek változatossága jelenti.

Egy pohár tejsavóSoha nem válik monotonná a kenyér vagy a kása, ha mindig más, de hozzáillő fűszert alkalmazunk. Az osztrákok, németek által használt kenyérmagok (Brotgewürz) mindig jó, harmónikus ízeket adnak a kenyérnek. Novemberben egyre inkább hiányoljuk az évközben be nem szerzett házimalmot, a bolti liszt nem tudja pótolni azt az élvezetet és energiát, amit a friss liszt nyújt. Az érbetegségekben szenvedők (érelmeszesedés, infarktusveszély) számára nagy értisztítást jelent a tejsavókúra, mely egyrészt áprilisban, másrészt novemberben esedékes.

Elkészítése a következő:

4-5 liter biotejből (csak természetes táplálékot fogyasztó tehén teje) aludttejet készítünk, majd leszedjük róla a zsírt (tejföl). A zsírtalanítás után újabb 14 napig altatjuk. A 14 nap elteltével természetes anyagból készült konyharuhán átszűrjük a savót; illetev hagyjuk lecsepegni egy porcelán- vagy üvegedénybe. A konyharuhán visszamaradt anyagot kidobjuk, számunkra értéket a savó jelent. Ebből minden másnap, ébredés után fél decit kell alaposan nyállal elkeverve meginni. Tapasztalat szerint jól oldja az érelmeszesedést, különösen a hajszálerek dugulását szabadítja fel gyorsan. Szükség esetén a kúra tavasszal ismételhető.

Forrás:
Ferencsik István: A természetes életmód ételei
(Évszakok szerinti étrendek)