Kövess minket

Bejelentkezés

HemoglobinMindannyiunk számára ismertek azok a vélemények, melyek - különösen vegetáriánus táplálkozást folytatók esetén - a vashiány kialakulására figyelmeztetnek. Míg a legtöbb táplálkozástani szakember a vashiány kialakulására figyelmeztet, az Egyesült Államok egyes kutatói azon véleményüknek adnak hangot, miszerint összefüggés mutatható ki a vér magasabb vasszintje és a szívbetegségek és a rák előfordulási gyakorisága között.

Görbe tükörbenA bulimiát 1979-ben fogadták el, mint önálló  pszichoszomatikus betegséget. Leginkább a fiatal felnőtt korú nők betegsége, inkább a közép, vagy felső társadalmi-gazdasági osztályhoz tartozók között. Egyik okát a mai kor szépségideáljában látják, azzal a divattal, amely a vékony, magas, manökenalkatú nőknek kedvez, és a kövérséget egyfajta szégyenbélyegnek tartja.

Vegyi házasságFéljünk vagy reméljünk?

Napjainkban több mint százezer mesterséges vegyi anyag hatásának vagyunk kitéve a lakásunkban: az épület anyagaiban, szigetelésében, de bútorainkban, kozmetikumainkban és takarítószereinkben is megtalálhatók a nem éppen egészségbarát anyagok. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a WWF Magyarország kampányában erre a veszélyes házasságra hívja fel a fogyasztók figyelmét és ezzel párhuzamosan próbál a családi bevásárlások nagyobb részét végző nők szokásain változtatni. A „Családban marad” akciónapok nem függetlenek az EU most formálódó vegyi anyag politikájától, a REACH-től.

BúzaA modern ipari táplálékon élő ember tapasztalja, hogy fokozott mértékben jelentkeznek olyan betegségek, szervezeti gyengeségek és elváltozások, amelyekről az apja, nagyapja még csak nem is hallott.

Az ember természetes tápláléka a gyümölcs és a gabona - mondta Mózes már többezer évvel ezelőtt. A gyümölcs, a zöldség és a gabona életet ad, az életerőt fokozza. A nap sugárzását sűríti, konzerválja számunkra. Az ember természetes táplálékai nyersen fogyaszthatók, élvezhetők. Csak úgy jelentenek értéket.

Bio sütőtökökMi is a bioélelmiszer? Legjobban úgy írhatjuk körül, hogy nem a konvencionális mezőgazdasági keretek között megtermelt táplálék. Azaz, nem a nagyüzemi termelés gyümölcse, előállításához nem használtak műtrágyát, és a szokásos növényvédőszerek közül is korlátozottan, jól megválasztva alkalmaztak bármilyen vegyszert, így környezetét kevésbé szennyezték és magában a termékben is kevesebb mérgező anyag található.

A szívinfarktus

Mediterrán konyha alkotóelemeiA szívinfarktus kialakulásának fő okai: az érelmeszesedés, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, az elhízás, a mozgásszegény életvitel és a dohányzás. Az első három tényező nagy részben a táplálkozással függ össze, így a keringési megbetegedések elkerülésében az étrendnek jut a legfőbb szerep. De milyen élelmiszerek károsítják az érfalakat és milyen étrend nevezhető szívbarátnak?

A szívinfarktus

SzívinfarktusHazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb tragédiát. Számos szakmai és népszerűsítő cikk foglalkozik e kérdéskörrel, az érdemi előrelépés azonban mégis várat magára. Az orvos- és táplálkozástudomány jelentős ismeretanyaggal rendelkezik a keringési betegségek okait és kezelési módjait illetően, így joggal vetődik fel a kérdés: miért hal meg még korunkban is minden második ember ilyen betegségek miatt? Miért kap mintegy negyven ember szívinfarktust naponta Magyarországon? Miért veszítik el a többgyermekes családok a középkorú családfőt oly gyakran?

Gombás-tésztás kajaMondhatnánk: ugyan, ki mondhatja meg nekünk, mi a legfontosabb, nélkülözhetetlen táplálékunk? Egy kis utazásra invitálom a kedves olvasót, melynek során rá fogunk arra a táplálékra, vagy táplálék-csoportra találni, amit joggal tartunk a legfontosabbnak… Manapság már sokat tudunk az egészségről és a betegségről- legalábbis elméletben – de csak nagyon keveset a gyakorlati életben történő alkalmazásról.

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérAz előzőekben a gabonafélékkel kapcsolatos általános tudnivalókról volt szó. Felvetődik a kérdés: milyen tápértékbeli különbség fedezhető fel a finomított fehérliszt és a teljes kiőrlésű liszt között? Búzaliszt esetében az energiatartalom (1460-1575 KJ) és a fehérjetartalom (12,3-14,4g/100g) nagyjából megegyezik, bár hozzá kell tenni, hogy a gabonafehérje táplálkozástani értéke gyengébb a fehérliszt esetén, hiszen a héjrész értékes aminosavai elvesznek a hántolás során. (A fehérjetartalom mellett a fehérje összetétele is számít.) A zsiradék tartalomban már észlelhető különbség van a teljes kiőrlésű lisztben lévő csírarész olajtartalma miatt.

BúzakalászAz emberiség energiaszükségletének legnagyobb részét a kenyérgabonákból és rizsből fedezi. Bolygónk egészét tekintve az év minden napján folyik valahol a betakarításuk. A külföldi tudományos munkák szerzői szerint a gabonák magjában a nitrogéntartalmú és nitrogénmentes anyagok olyan arányban és összetételben vannak jelen (1:6), amely lehetővé teszi, hogy az ember – szükség esetén – egyedül kenyéren is fenn tudja tartani az életét. (Mint ahogy erre már volt is példa a rendkívüli nélkülözések idején.)