Nem az üzletek polcain hivalkodó gyárilag eltett lekvár, savanyúság és befőtt fogja szeretteinket jó egészségben tartani, hiszen, – ha tartósítószer nem is lenne benne –, még az alapanyagot sem láttuk, amiből készült... Jó lelkiismerettel csakis azt az eledelt adhatjuk a családnak, amit mi készítettünk.
A könyv röviden ismerteti a veszélyforrásokat, amiket el kell kerülnünk, felhívja figyelmünket olyan élelmi anyagok hatásaira, amelyekről esetleg nem is tudtuk, mennyire károsak: ecet, cukor, mustár...ezután pedig értékes gyümölcseink, zöldségeink különböző eltevési módjaival ismerteti meg az olvasót-, mindezeket a káros fűszereket elkerülve, és természetesen tartósítószer nélkül!
A könyvben nemcsak a cukor nélküli eltevésről és a tartósítószer elhelyezésének fortélyairól, hanem a témához kapcsolódó egyéb érdekességekről is olvashatnak. Így például:
-
nyers vegeta –,amely télen igen megkönnyíti a főzés munkáját,
-
brassói savanyúság –, amely nagyon finom és emellett dekoratív étel,
-
aszalások fortélyai,
-
gyógynövények,
-
zöld levelek sóban való eltevése,
-
rostos levek,
-
káposztasavanyítás,
-
gyümölcs, zöldség téli tárolása,
-
rebarbaraszörp...
Saját tapasztalatom, és édesanyám tapasztalata is az volt, hogy a nők legnagyobb boldogsága, ha családtagjaik egészségesek, ha az Édesanya által készített, eltett ételeket jóízűen fogyasztják, s csillogó szemmel köszönik meg. Minden fáradtságot, többletmunkát megér ez!
Feketéné Bokor Katalin honlapja
2006.11.03.