Kövess minket

Bejelentkezés

Ovo-lakto vegetáriánus recept.

Hozzávalók
A fasírthoz:
1 csomag szója granulátum
ételízesítő
1 közepes fej  vöröshagyma
2 gerezd elnyomkodott fokhagyma
zeller zöldje szárával együtt (kb. 5 közepes szál)
őrölt bors,
3 egész tojás,
2 kávéskanál étkezési  keményítő
zsemlemorzsa,
olaj  a sütéséhez.

A fasírt elkészítésének menete:
A szója  granulátumot kiöntjük egy keverőtálba, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.  10 percre  állni hagyjuk, majd  leszűrjük, lecsepegtetjük róla a megmaradt vizet.

Hozzáadjuk, az apróra  vágott, felkockázott vöröshagymát, és fokhagymát,  ízesítjük őrölt borssal, ételízesítővel, hozzáadjuk a 3 felvert tojást, és a megmosott felaprított zellerleveleket, de hozzáadjuk a feldarabolt zellerszárat és a 2 kávéskanál étkezési keményítőt is. A zellertől nagyon szép színe lesz a fasírtnak. A masszát  jól összedolgozzuk, majd  10 percre pihenni hagyjuk.  Ezt követően egy evőkanál segítségével kerek  pogácsákat  formázunk a masszából, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, lerázzuk a fölösleges morzsát és  forró bő olajban kisütjük. Hálóba szedjük, papír törlőre tesszük, hogy a fölösleges olaj teljesen leitatódjon róla.

Hozzávalók a mártáshoz:
1 fej fokhagyma apróra feldarabolva
2 fakanál felolvasztott margarin

1 ev. étkezési keményítő,
őrölt bors,
2,5  dl tej a felengedéséhez

A mártás elkészítése:
Az egy fej fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a felolvasztott margarinon átfuttatjuk, nem szabad megégetni, a tűzről levesszük. Habverővel a tejet  csomómentesen  eldolgozzuk az étkezési keményítővel és fokozatosan   hozzáadjuk a margarinon megfuttatott fokhagymához. Habverővel  laza, csomómentes mártást készítünk. (Ha sűrű lenne még tejjel hígítani lehet.)   Ízesítjük ízlés szerint  pici sóval és őrölt borssal is.

Tálalás:
Személyenként 2-3 db fasírtot a tányérra szedve behúzzuk a fokhagymás mártással. Ízlés szerint rizzsel, vagy krumplival is tálalható. Nyáron grillezett zöldségekkel,  salátaágyon, paradicsom karikákkal,  idény zöldségekkel díszítve, tálalva,   gyorsan elkészíthető, ízletes  és mutatós  ételt tehetünk az asztalunkra. Jó étvágyat hozzá!