Hozzávalók
A fasírthoz:
1 csomag szója granulátum
ételízesítő
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd elnyomkodott fokhagyma
zeller zöldje szárával együtt (kb. 5 közepes szál)
őrölt bors,
3 egész tojás,
2 kávéskanál étkezési keményítő
zsemlemorzsa,
olaj a sütéséhez.
A fasírt elkészítésének menete:
A szója granulátumot kiöntjük egy keverőtálba, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. 10 percre állni hagyjuk, majd leszűrjük, lecsepegtetjük róla a megmaradt vizet.
Hozzáadjuk, az apróra vágott, felkockázott vöröshagymát, és fokhagymát, ízesítjük őrölt borssal, ételízesítővel, hozzáadjuk a 3 felvert tojást, és a megmosott felaprított zellerleveleket, de hozzáadjuk a feldarabolt zellerszárat és a 2 kávéskanál étkezési keményítőt is. A zellertől nagyon szép színe lesz a fasírtnak. A masszát jól összedolgozzuk, majd 10 percre pihenni hagyjuk. Ezt követően egy evőkanál segítségével kerek pogácsákat formázunk a masszából, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, lerázzuk a fölösleges morzsát és forró bő olajban kisütjük. Hálóba szedjük, papír törlőre tesszük, hogy a fölösleges olaj teljesen leitatódjon róla.
Hozzávalók a mártáshoz:
1 fej fokhagyma apróra feldarabolva
2 fakanál felolvasztott margarin
só
1 ev. étkezési keményítő,
őrölt bors,
2,5 dl tej a felengedéséhez
A mártás elkészítése:
Az egy fej fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a felolvasztott margarinon átfuttatjuk, nem szabad megégetni, a tűzről levesszük. Habverővel a tejet csomómentesen eldolgozzuk az étkezési keményítővel és fokozatosan hozzáadjuk a margarinon megfuttatott fokhagymához. Habverővel laza, csomómentes mártást készítünk. (Ha sűrű lenne még tejjel hígítani lehet.) Ízesítjük ízlés szerint pici sóval és őrölt borssal is.
Tálalás:
Személyenként 2-3 db fasírtot a tányérra szedve behúzzuk a fokhagymás mártással. Ízlés szerint rizzsel, vagy krumplival is tálalható. Nyáron grillezett zöldségekkel, salátaágyon, paradicsom karikákkal, idény zöldségekkel díszítve, tálalva, gyorsan elkészíthető, ízletes és mutatós ételt tehetünk az asztalunkra. Jó étvágyat hozzá!