Kövess minket

Bejelentkezés

Ovo-lakto vegetáriánus recept.

Hozzávalók, a 2 db zöldséges rétes  hozzávalói:
2 csomag  réteslap
fél csomag árpagyöngye, (ároktő, búrizs)
15 dkg füstölt sajt
ételízesítő
1 közepes fej  vöröshagyma
2 db sárgarépa
2,5 dl tejföl
snidling
őrölt bors,
4 db tojás a töltelékbe
olaj  a sütőlap kikenéséhez

A rétes  elkészítésének menete:
Az árpagyöngyét átválogatjuk, szűrőkanálban  lemossuk, majd bő, enyhén sós  vízben puhára főzzük. Hűlni hagyjuk. Egy nagy keverőtálba készítjük össze a hozzávalókat:  beletesszük az apróra vágott vörös hagymát, a megtisztított sárgarépát az apró fogú  reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a leszűrt árpagyöngyét, a felvert 3  tojást és a kb 2 dl. tejfölt, az ételízesítőt, a borsot, és az apróra felvágott snidlinget. Az egész masszát összekeverjük, és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot és a  masszát óvatosan ismét összekeverjük.
Előkészítünk egy enyhén nedves konyharuhát. Az egyik csomagot  óvatosan kicsomagoljuk és a lapokat egymásra helyezzük, kenőtollal, v. ecsettel olajjal és egy kis tejföllel a réteslapot bekenjük, majd a masszának a felét szétszórjuk a réteslapon és a konyharuha segítségével feltekerjük. A kiolajozott sütőlemezre helyezzük.
Elővesszük a másik csomag  réteslapot és a maradék masszával a rétest elkészítjük  az előző módon. A megmaradt tejfölt és az egy tojást elkeverjük és bekenjük a rétesünk tetejét. Közepes sütőben 15-20 percig szép  ropogósra sütjük.

Hozzávalók a mártáshoz:
1 fej fokhagyma apróra feldarabolva
2 fakanál felolvasztott margarin

1 ev. étkezési keményítő,
őrölt bors,
2,5  dl tej a felengedéséhez

A mártás elkészítése:
Az egy fej fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a felolvasztott margarinon átfuttatjuk, nem szabad megégetni, a tűzről levesszük. Habverővel a tejet  csomómentesen  eldolgozzuk az étkezési keményítővel és fokozatosan   hozzáadjuk a margarinon megfuttatott fokhagymához. Habverővel  laza, csomómentes mártást készítünk. (Ha sűrű lenne még tejjel hígítani lehet.)   Ízesítjük ízlés szerint  pici sóval és őrölt borssal is.

Tálalás:    
Személyenként 2-3 szelet rétest a tányérra szedve behúzzuk a fokhagymás mártással. Ízlés szerint nyáron grillezett zöldségekkel,  salátaágyon, paradicsom karikákkal,  idény zöldségekkel díszítve, tálalva,   gyorsan elkészíthető, ízletes  és mutatós  ételt tehetünk az asztalunkra. Jó étvágyat hozzá!