Hozzávalók, a 2 db zöldséges rétes hozzávalói:
2 csomag réteslap
fél csomag árpagyöngye, (ároktő, búrizs)
15 dkg füstölt sajt
ételízesítő
1 közepes fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2,5 dl tejföl
snidling
őrölt bors,
4 db tojás a töltelékbe
olaj a sütőlap kikenéséhez
A rétes elkészítésének menete:
Az árpagyöngyét átválogatjuk, szűrőkanálban lemossuk, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Hűlni hagyjuk. Egy nagy keverőtálba készítjük össze a hozzávalókat: beletesszük az apróra vágott vörös hagymát, a megtisztított sárgarépát az apró fogú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a leszűrt árpagyöngyét, a felvert 3 tojást és a kb 2 dl. tejfölt, az ételízesítőt, a borsot, és az apróra felvágott snidlinget. Az egész masszát összekeverjük, és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot és a masszát óvatosan ismét összekeverjük.
Előkészítünk egy enyhén nedves konyharuhát. Az egyik csomagot óvatosan kicsomagoljuk és a lapokat egymásra helyezzük, kenőtollal, v. ecsettel olajjal és egy kis tejföllel a réteslapot bekenjük, majd a masszának a felét szétszórjuk a réteslapon és a konyharuha segítségével feltekerjük. A kiolajozott sütőlemezre helyezzük.
Elővesszük a másik csomag réteslapot és a maradék masszával a rétest elkészítjük az előző módon. A megmaradt tejfölt és az egy tojást elkeverjük és bekenjük a rétesünk tetejét. Közepes sütőben 15-20 percig szép ropogósra sütjük.
Hozzávalók a mártáshoz:
1 fej fokhagyma apróra feldarabolva
2 fakanál felolvasztott margarin
só
1 ev. étkezési keményítő,
őrölt bors,
2,5 dl tej a felengedéséhez
A mártás elkészítése:
Az egy fej fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a felolvasztott margarinon átfuttatjuk, nem szabad megégetni, a tűzről levesszük. Habverővel a tejet csomómentesen eldolgozzuk az étkezési keményítővel és fokozatosan hozzáadjuk a margarinon megfuttatott fokhagymához. Habverővel laza, csomómentes mártást készítünk. (Ha sűrű lenne még tejjel hígítani lehet.) Ízesítjük ízlés szerint pici sóval és őrölt borssal is.
Tálalás:
Személyenként 2-3 szelet rétest a tányérra szedve behúzzuk a fokhagymás mártással. Ízlés szerint nyáron grillezett zöldségekkel, salátaágyon, paradicsom karikákkal, idény zöldségekkel díszítve, tálalva, gyorsan elkészíthető, ízletes és mutatós ételt tehetünk az asztalunkra. Jó étvágyat hozzá!