Kövess minket

Bejelentkezés

Csaknem valamennyi gyümölcs tartósítható aszalással, ez a legtermészetesebb tartósítási módszer, mert megőrzi az eredeti gyümölcs szinte valamennyi értékét. Természetes módon (tehát nem a tűző napon, hanem a száraz légáramban aszalt gyümölcsök) a leghasznosabbak. A magas hőmérsékletű aszalás sajnos az eredeti enzim- és vitamintartalmat tönkreteszi, az értékes gyümölcsöt pusztán élvezeti cikké változtatja.

Kerüljük el a mesterségesen kezelt, pasztörizált, sterilizált, karamellizált gyümölcsöket, mert ezek az eljárások a gyümölcs legjobb tulajdonságait tüntetik el. Ide tartozik a gyümölcsök sugárkezeléssel történő tartósítása is.
Nem kevésbé káros a gyümölcs teljes életerejét, éltető és gyógyító hatását tönkretevő mélyfa-gyasztás, a mikrohullámú felmelegítés, párolás. Manapság már viszonylag olcsón (kb. 10 000 Ft) kapható elektromos aszalógép, aminek segítségével akár otthon is aszalhatunk különösebb nehézség nélkül zöldségeket, gyümölcsöket.

Külön kell szólnunk a DÉLIGYÜMÖLCSÖK-ről, amelyet sokan vitaminpótlóként és élvezeti cikként elé helyeznek a nálunk honos gyümölcsöknek. Nem véletlen az a nézet, amely szerint fő táplálékként csak azokat a gyümölcsöket, zöldséget hasznos fogyasztani, amelyeket a hazai föld megterem. Ennek biofizikai magyarázata az, hogy a sejtek osztódását, működését alapvetően befolyásoló BIOFOTONOK más információt tartalmaznak itt Magyarországon, mint azokban az országokban, ahonnan ezek a növények származnak. Azonban ez önmagában még nem jelent akkora gondot, mint az, hogy a szállítás és tárolás miatt a gyümölcsöket éretlenül szedik le, az érési folyamatot vegyszerekkel leállítják, majd a célállomáson szintén vegyszerrel beindítják. Így KÉNYSZERÉRÉS következik be, ami semmilyen szinten nem egyenértékű a napfény hatására bekövetkező természetes állapottal. A vitaminok ilyenkor alakulnak ki, tehát a korán leszedett gyümölcsök egyáltalán nem vagy alig tartalmazzák! A vegyszerek diffúzió útján bekerülnek a gyümölcsbe - a héjában különösen sok halmozódik fel(!) (ne használjuk étkezésre!) és felesleges pluszterhelést adnak az adalék-anyagoktól amúgy is szenvedő szervezetünknek.
Ezen okok miatt a déligyümölcsök fogyasztása csak ritkán és kis mennyiségben javasolt.

Kiemelkedően fontos közülük a CITROM.
A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen nálunk ma már ritkán kapható, az előbb említett okok miatt. Talán a közelebbi (olasz, spanyol, görög ) citromok között van még érett, nem vegyszerezett. A citrom fontosabb tulajdonságai: a gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, és szabályozó faktorként működik:
-a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani
-ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.

MINDENKINEK AJÁNLOTT FOGYASZTÁSA, reggel éhgyomorra vagy fél órával a déli és esti étkezés előtt. Öntsünk egy kevés tiszta vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét. Apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg.
Kevés mézzel édesíthetjük.
Ha vegyszermentes (vagy saját termelésű) citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó.
A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van.
A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápoló szer, mandulaolajjal elegyítve.
Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.
A citrom préseléséhez lehetőleg üveg vagy porcelán prést használjunk (a műanyag és a fém prések csökkentik a citrom természetes értékeit).

Nagy Péter
egészségügyi tanácsadó
http://tanacsok.atw.hu