Főétel
Rántott sajt másképpen, avagy hogy legyen belőle elegáns éttermi fogás
Az bő olajban kisütött, úgymond éttermekben „általános vegetáriánus fogásként kezelt”: rántott camembert gyümölcs szósszal és főtt rizzsel, nem biztos, hogy a legegészségesebb étel. Ezért megpróbáltam egy picit átértelmezni. Így került bele a cukros gyümölcsszósz helyett friss, nyers gyümölcs, valamint ropogós rizsostyalap a panír helyett, hogy a lakto vegetáriánusok is fogyaszthassák a tojás kihagyásával.
Rántott sajt másképpen
Hozzávalók:
Rizsostya ropogóshoz:
- 200 g főtt barna- vagy jázminrizs (sós vízben kifőzve)
- 15 g semleges ízű olívaolaj
- csipet cukor
- 2,5 púpos evőkanál barna rizsliszt
- ½ dl rizstej
Grillezett camemberthez:
- 360 g camembert sajt
- 3 evőkanál olívaolaj
Karamellizált barackhoz:
- 5 barack
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2,5 evőkanál barna nádcukor
- 3/4 dl víz
Bazsalikom tejszín és habhoz:
- 2 dl rizstejszín
- 2 dl rizstej
- 2 dl víz
- 2 csokor friss bazsalikom
Dió csíkhoz:
- 50 g dió
- 30 ml dió vagy olívaolaj
- ½ evőkanál tokaji aszú
- Só
Díszítéshez:
- bazsalikom
Elkészítés:
1. A rizslaphoz az összes hozzávalót összeturmixoljuk. Ostyasütő gépben 1,5 evőkanalanként kisütjük. Még melegen formázzuk. És hagyjuk kihűlni! Ekkor ropogósra szilárdul.
2. A sajtot apró kockákra vágjuk, és a felforrósított olívaolajon egy pillanat alatt megpirítjuk, és már vesszük is ki.
3. A meghámozott barackot szintén akkora kockákra vágjuk, mint a sajtot. Az olívaolajon megkaramellizáljuk a cukrot. Hozzáöntjük a forró vizet, és beleforgatjuk a barack kockákat. Sütőpapíron borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
4. Az összes hozzávalót egy lábasban alacsony hőfokon addig forraljuk, amíg felére nem redukálódik. A bazsalikomokat kivesszük. Ez után turmixgépben habosítjuk.
5. A diót turmixgépben megdaráljuk, majd a többi hozzávalót is hozzáturmixoljuk.
6. Összeállítás: rizsostyába tesszük a sajt és barack kockákat, majd bazsalikommal és diókrémmel díszítjük. Külön tálkában kínáljuk a bazsalikomtejszínt és habot.
Desszert
Rántott sajt panna cottának?
Miért ne készülhetne a rántott sajt elemeiből desszert is? Ugyanazok a hozzávalók, mégis édesség született belőle! Ráadásul egy friss gyümölcsökkel teli panna cotta, amit lakto vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Zselatin helyett agar-agar került bele, amiből a főtt rizs miatt még kevesebb is elég, mint azt általánosan megszoktuk.
Rántott sajt panna cotta
Hozzávalók:
Camembertes panna cottához:
- 100 g főtt jázminrizs (színe miatt jobb a fehér, de barnából is lehet)
- 3 dl rizstejszín
- 70 g camembert (penészkérges széle levágva)
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 30 g nyírfacukor
- ½ teáskanál agar-agar
Friss baracklekvárhoz:
- 175 g barack
- 15 g barna nádcukor
- 1/2 evőkanál tokaji aszú
Díszítéshez:
- bazsalikom
- gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
7. A tejszínt addig melegítjük, a többi hozzávalóval, amíg a cukor és a sajt feloldódik.
8. A lekvárhoz összefőzzük a hozzávalókat (3-5 percig).
9. Egy átlátszó pohárba/edénybe rakjuk a lekvár negyedét, hagyjuk kihűlni. A még meleg sajtos tejszín negyedét a lekvárra töltjük óvatosan, hogy fel ne keveredjen. Így járunk el a többi adaggal is. Szilárdulásig hűtőbe rakjuk. Kivéve apróra vágott bazsalikommal és gyümölcsökkel díszítjük.