Életmód
Vegetáriánus
Kövess minket
Alapítvány
Bejelentkezés
2016, Bokor Kata
2015, Lugosi Dóra: Hogyan váljunk nyers-evővé?
2015, Lugosi Dóra: Hogyan váljunk nyers-evővé?
2015, Nagy Szaffina és Nagy Károly: Izomépítés vegán módra
2015, Varga Sándor: A tenger vega gyümölcsei - az algák
2015, Lénárt Gitta: Enzimtáplálkozás nyers ételekkel
2015, Lehel Csaba: A Mennyország vegán kulcsa
2015, Sebestyén Szilvia: Miért fontos az egészséges, jól működő emésztőrendszer?
2015, Ollé Sándor: A gabonák szerepe táplálkozásunkban
2015, Kálmán Renáta: Holisztikus egészségmegőrzés
2015, Dr. Tamasi József: Vegán széklet, predán széklet - korai tünetek
Szeretettel várunk pesti családokat, akiknek gyermeke 2018-ban kezdi az óvodát és szeretnék vegetariánus/vegán csoportba járatni. Ezen a workshopon a 18 hónapos Jankovich Szermond és apukája várja az érdeklődőket, szülőket és gyerekeket egyaránt. Ismerjük meg egymást és hozzunk létre egy óvodai csoportot!
Találkozzunk 2016. augusztus 28-án 16 órakor a Vegetáriánus Fesztiválon, a 42-es Workshop teremben!
http://egeszsegvar.hu/reszletes-program/934-workshop-terem44-es-szoba
A csokoládé hátrányai
A gyártási folyamat áttekintése és az előnyös hatások után essék szó a kakaó és a csokoládé előnytelen hatásairól. Mindenek előtt a csokoládé kalóriatartalmát érdemes megemlíteni. A legtöbb csokoládé energiatartalma 570-630 kcal között van (100 grammra vonatkoztatva), amely egy átlagos napi energiaigény 25-30 %-át teszi ki. Különösen hangsúlyos e tény egy olyan országban, mint hazánk, ahol a lakosság mintegy 60 %-a túlsúlyos. A tömeges méretekben előforduló elhízásért részben az édességek, ezen belül is a csokoládéalapú termékek felelősek. (A cukor, a kakaóvaj és a tejpor rendelkezik nagy energia értékkel.)
A csokoládé…
A közelmúltban több kutató hírt adott arról, hogy a csokoládé előnyös hatású és joggal kaphat helyet az egészségvédő étrendben. Egy ideig úgy tűnt, csak valami tréfáról lehet szó, de újabban neves külföldi és hazai szakemberek és szakmai fórumok is hasonlóképpen foglaltak állást. Az események olyan sebességgel peregtek, hogy mire az életmódkutatók és addiktológusok (függőségekkel foglalkozó szakemberek) felocsúdtak, szinte mindenki „gyógyító csokoládéról” beszél.
Az elmúlt hónapokban egyre többet hallani az E-számok, vagyis élelmiszer-adalékanyagok káros hatásairól. Egyesek számos ételadalékot összefüggésbe hoznak a hólyagrákkal, agytumorral, asztmával vagy allergiával, mások ártalmatlannak tartják e vegyületeket. E kaotikus állapot nemcsak hazánkban, hanem az EU tagállamaiban is felfedezhető, hiszen még az Unióban sincs egységes álláspont az E-számokat illetően.
Hogyan készül a csokoládé?
A korábbiakban a csokoládé „múltja” került a fókuszpontba, e részben a gyártással kapcsolatos tudnivalókkal foglalkozunk. A csokoládé nyersanyaga a kakaóbab, amely a trópusi kakaócserje gyümölcsének fermentált, szárított magja. Tisztítás majd válogatás után pörkölik a babot, amelynek során csökken a nedvességtartalma, íz-, szín- és aromaanyagok alakulnak ki, és a nem kívánatos illó savak is eltávoznak.
A csokoládé
Az elmúlt hónapokban számos cikk jelent meg, amelyek a kakaó és csokoládé előnyös hatásairól számoltak be. Több neves táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember és külföldi szakmai lap is állásfoglalásokat tett, méltatva az előbbiek pozitívumait. A leírásokat tanulmányozva úgy tűnik, a táplálkozáskutatók teljes fordulatot vettek a csokoládéval kapcsolatos korábbi véleményekhez képest és határozottan kiállnak annak egészségjavító tulajdonságai mellett. A modern tudomány tehát „legalizálta” a csokoládéfogyasztást.
Ann Wigmore és Viktoras Kulvinskas akik megalapították a Hippocrates Egészség Klinikát 1963-ban és azóta több ezer embernek tanították meg az "Élő táplálék" életmódot. "Isteni Mannának" nevezik ezt a csodálatos zöld levet, amely a legfontosabb alapköve ennek az életformának.
Több mint ötven-millió éve nőtték be Földünket a fűfélék, jelentős mértékben megváltoztatva az élővilágot. Azon állatok, elefánt, bölény, ló, stb., amelyek elsődleges tápláléknak tekintették ezt a gazdag klorofiltartalmú táplálékot, váltak a legerősebbekké, egész életükben megtartva kicsattanó egészségüket.
Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtjeink festékanyagának, a hemoglobinnak a felépítéséhez elengedhetetlenül fontos a vas. Vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és az oxigénre kiéhezett szervek nem működnek megfelelően. Akik nem vesznek fel megfelelő mennyiségű vasat, fáradékonyabbak, és könnyebben meg is betegszenek a csökkent ellenállóképesség következtében.
Korábban megjelent Vas? című íráshoz kapcsolódva olvasóinktól sok kérdés érkezett. Válaszunkat a következőkben foglaljuk össze röviden:
Egy felnőtt férfi szervezete 3,5-5 g, egy a reproduktív korában lévő nőé (14-50 év) 2,5-3 g vasat tartalmaz. A vaskészlet 60-70%-a aktív formában (hemoglobin, mioglobin, enzimek) van jelen, míg kisebb hányada a transzport-, illetve a raktárfehérjékhez (pl. ferritin) kötött. A vas anyagcsere szabályozása a vékonybélben történik, és a mértékét a vasraktárak telítettsége szabja meg egészségesen működő szervezet esetében. Vashiány léphet fel a szükségletnél kisebb bevitel, a felszívódás zavara vagy különböző vérzések miatt. A vashiány következtében kialakuló anémiát a vasraktárak kiürülése előzi meg.