Kövess minket

Bejelentkezés

Főétel

Pácolt szejtán szelet roston, aszalt szilvás barnamártással, tönkölyös gőzgombóc körettel

Hozzávalók 1 személyre szetján szelethez:
- 2 szelet szejtán szelet
- Kakukkfű
- Mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj

Barna mártás:
- 1 evőkanál nádcukor
- Fél hagyma
- 3 dkg zeller
- 3 dkg sárgarépa
- 3 dkg fehérrépa
- 3 dkg karalábé
- 3 dkg csiperkegomba
- Fél evőkanál kókuszzsír
- Só, bors, paradicsom püré, paprika krém, worchester szósz, szója szósz, balzsam ecet
- 3 nagy szem aszalt szilva

Tönkölyös gőzgombóc:
- 10 dkg bio fehér tönköly liszt
- 2 g élesztő
- Só, pici cukor
- 1 evőkanál bio repce olaj

Elkészítése:
A szejtánt a felsorolt fűszerekkel, fokhagymával bepácoljuk, és 1 hétig az olíva olajban hagyjuk, majd saját olajában mind két oldalát megpirítjuk.
A barnamártáshoz az aszalt szilvát egy éjszakára kevés balzsamecetes vízbe áztatjuk. A barna cukrot le karamellizáljuk, hozzáadjuk a kókuszzsírt és az apróra vágott hagymát. Megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. Felengedjük kevés vízzel, megpároljuk. Ha készen vannak, akkor összeturmixoljuk. Befűszerezzük ízlés szerinti mennyiséggel. A legvégén adjuk hozzá balzsamecetes lével együtt az aszalt szilvát. Ha kell adunk hozzá még vizet.
A gőzgombóchoz az élesztőt kevés vízben és cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez és adunk hozzá repce olajat, összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd gombócokat formálunk belőlük, és vízgőz felett megfőzzük.

Desszert

„Édes Álom” – Csokoládés rétegen citromos krém, levendulás öntettel és mézes-mandulás ropogóssal

Hozzávalók

Csokoládés réteg:
- 1 evőkanál mazsola
- 3 dkg belga csokoládé pasztilla
- 1 evőkanál útifűmag héj

Citromos réteg:
- 0,5 dl mandulatej
- 1 db bio citrom leve és héja
- Fél teáskanál levendula virág
- Késhegynyi bio vanília
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál nyírfacukor
- Fél teáskanál agar-agar

Levendulás öntet:
- 3 evőkanál tejszín
- 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 evőkanál levendula virág
- 4 db áfonya
- Fél teáskanál kukorica keményítő

Mandulás ropogós:
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál hántolt mandula

Elkészítése:
Először a citromos réteget készítjük el. A tejet, tejszínt és a levendula virágot feltesszük főzni. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a vaníliát, citrom héjat, levét, cukrot. Főzzük 1-2 percig majd hozzáadjuk az agar-agart, amikor felolvadt, akkor egy könnyen kezelhető forma aljába tesszük (ez lesz a desszert teteje). Hűtőben hagyjuk kihűlni.
A mazsolát beáztatjuk vízbe 1 órára, majd vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és hozzáadjuk a mazsolához. Az egészet alaposan össze turmixoljuk, a végén belekeverjük az útifűmag héjat. A citromos rétegre helyezzük és hagyjuk kihűlni.
A mézet egy edénybe felmelegítjük, hozzátesszük a felszeletelt mandulát. Egy zsírpapírra tesszük, hagyjuk kihűlni.
A levendula öntethez a tejszínbe tesszük a levendula virágot, és egy éjszakára benne áztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. Teszünk hozzá vizet, cukrot és az áfonyát átpasszírozzuk sűrű lyukú szűrön. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a keményítőt.