Kövess minket

Bejelentkezés

Vegyi házasságFéljünk vagy reméljünk?

Napjainkban több mint százezer mesterséges vegyi anyag hatásának vagyunk kitéve a lakásunkban: az épület anyagaiban, szigetelésében, de bútorainkban, kozmetikumainkban és takarítószereinkben is megtalálhatók a nem éppen egészségbarát anyagok. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a WWF Magyarország kampányában erre a veszélyes házasságra hívja fel a fogyasztók figyelmét és ezzel párhuzamosan próbál a családi bevásárlások nagyobb részét végző nők szokásain változtatni. A „Családban marad” akciónapok nem függetlenek az EU most formálódó vegyi anyag politikájától, a REACH-től.

Ezzel a bevezetővel nyitott Dragos Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetségének tagja december 5-én az Interaktív egészségvédő klubban tartott előadásán.

TisztítószerekSajnos ma még csekély az érdeklődés a vegyianyagok hatását illetően, ennek egyik magyarázata egy „átlagos” női hozzáállás is lehet: úgyis kell takarítani, szépítkezni kell, vegyszereket vásárolni, akkor legalább jobb, ha nem tud semmit az egészről és nem kell szörnyülködnie a kedves felhasználónak… Pedig nem babra megy a játék és a kényelmesen lusta magatartás, a struccpolitika hosszú távon megbosszulja magát.. Rólunk, a gyermekeinkről, a szeretteinkről van szó. Egészség nélkül boldog élet sem lehetséges!

Az utóbbi évszázadban elterjedt mesterséges vegyi anyagok közül több rákkeltő, mutagén, magzat-, immun- és hormonális károsodást, vagy éppen allergiát, asztmát, leukémiát, meddőséget okoz. A WWF 2004 nyarán megvizsgált több Európai Uniós minisztert, hogy vérük milyen mennyiségben tartalmaz vegyi anyagokat. A vizsgált 103 elemből a kutatás során 37 félét mutattak ki a politikusok vérében, ebből 25 anyagot mindegyikükben megtaláltak. Tűzgyulladást gátló és növényvédő szerek, valamint poliklórozott bifenilek mindannyiuk mintájában megtalálhatók voltak. (Poliklórozott bifenilt, azaz PBC-t például az elektronikai cikkek gyártása során használtak egészen a ’70-es évekig.) A WWF kutatásait támasztja alá az úgynevezett párizsi Nyilatkozat is, amely egy több mint 500 tudós által aláírt nemzetközi nyilatkozat a kémiai szennyeződések okozta megbetegedésekről. A Felhívás megállapítja, hogy a vegyi szennyezések miatt gyermekeink, jövőnk, az egész emberi faj veszélyben van. Eddig úgy becsülték, hogy a betegségek 0,6-2,5 százaléka függ össze a vegyi szennyezésekkel, de a legújabb tanulmányok alapján a számok alábecsültnek tűnnek: a vegyi anyagokkal összefüggő megbetegedések értéke akár a 25 százalékot is elérheti.

Kozmetikai cikkekHa valaki attól tart, hogy nem tud mit tenni egészsége megóvása érdekében, ne aggódjon, van mit, lehet mit csinálnunk. Először is legjobb, ha megismerjük közvetlen lakókörnyezetünk veszélyforrásait. Sétánkat kezdjük mondjuk a konyhában, leggyakrabban úgyis ide vezet az utunk és örömöt is gyakran találunk a sütő vagy a hűtőszekrény környékén, ahogy veszélyeket is. Itt van például a hűtőszekrény, ami toxikus, a szervezetben felhalmozódó brómozott vegyületet, az ózont károsító freont tartalmazhat. Edényeink teflonbevonata 360 Celsius fok fölé hevítve rákkeltő anyagokat bocsát ki magából. De amit a serpenyőbe teszünk, szintén tartalmazhat néhány finom falatot: a zöldségek és gyümölcsök mérgező növényvédő szereket, az egyéb élelmiszerek pedig például allergiát okozó adalékanyagokat. Utunkat a nappali és a hálószoba környékén folytassuk, berendezésük nem feltétlenül egészségbarát. A függöny festéke rákkeltő lehet, a lepedőnk veszélyes növényvédő szer (DDT) maradékot, az ágybetétünk a szervezetben felhalmozódó brómozott vegyületeket és egyéb rákkeltő anyagokat, a laminált bútorok és a tapétaragasztó allergizáló formaldehidet, a légfrissítőnk az idegrendszert károsító illékony szénhidrogéneket tartalmazhat. Fogrémünkben triklozán lehet, amely hosszú távon rákot okozhat, dezodorunk, rúzsunk, körömlakkunk, hajlakkunk, samponjaink szintén allergizálhatnak, vagy a szervezetben felhalmozódó káros anyagokat tartalmazhatnak. A csecsemők cumisüvege növekedésüket károsan befolyásoló bisphenol-a nevű anyagból készülhet. A triklozán tartalmú, úgynevezett antibakteriális háztartási vegyszerek bőrbetegségekhez és fertőzésekhez vezethetnek. A rovarölő szerekről pedig még nem is beszéltünk…

Ha ismerjük a veszélyforrásokat, akkor fel is tudunk lépni ellenük, tehetünk azért, hogy kevesebb vegyi anyag legyen a lakásunkban. Így például szellőztessünk rendszeresen és ne használjunk légfrissítőket. Ha már illatosítani szeretnénk lakásunkat, akkor tiszta illóolajokat párologtassunk inkább. Kerüljük a PVC-ből és faforgácslemezből készült berendezési tárgyak alkalmazását. Ruháinkat, új lakástextiljeinket első használat előtt is mossuk ki. Ne használjunk a lakásban rovarirtót, antibakteriális készítményeket, erős háztartási vegyszereket. Helyettük az ecetet, citromlét és a sót ajánljuk, amiket a bogarak sem kedvelnek. Ne használjunk felesleges kozmetikumokat, inkább a természetes alapanyagokból készülőket válasszuk, és ha már lakkozzuk a körmünket, legalább ne rágjuk. Csak egy tipp nőknek: a hónaljborotválás után ne közvetlenül használják a dezodort.

Lehet, hogy a módszerek túlságosan spártainak tűnnek, de mindez csupán beidegződés, megszokás kérdése. Egy erős elhatározás azonban mindenképpen szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a naponta bevitt vegyi koktélunk adagját. Mindezt tegyük meg azért, hogy egy egészségesebb világban éljünk!

Shine