Kövess minket

Bejelentkezés

BiotökökAnnak ellenére, hogy többségünkben pozitív benyomást kelt a „bio", vagy „öko" kifejezés, általában nem tudjuk, mit is jelent az élelmiszereken szereplő jelzés, miért is lenne fontos jobban preferálnunk ezeket a termékeket.
  • Manapság, amikor az ár és a reklámok a meghatározóak vásárlási szokásaink befolyásolásában, rohanó életvitelünk miatt könnyen átsiklunk a fogyasztott cikkek összetételének tüzetes vizsgálatán. Ahhoz, hogy megértsük, miféle pluszt nyújt egy bio, vagy öko jelzéssel ellátott termék, meg kell értenünk, hogy miben különbözik ezeknek a termékeknek az előállítása a hagyományos élelmiszerekétől.
     
    Elég, ha megnézzük a boltban a termék összetevőit. A sokat emlegetett „E" összetevők mind mesterséges anyagok, amelyek javítani hivatottak a silány minőségű, mesterségesen manipulált élelmiszerek állagát. Gondoljunk csak bele, hogy olyan termékeket fogyasztunk nap mint nap, amelyeket az élőlények - a vegyszerezés következtében - messziről elkerülnek a termőföldön. Mivel az előállítás nagyüzemi körülmények között felgyorsítva, mesterséges anyagokkal (műtrágya, vegyszer, hormon, állományjavítók) manipulálva történik, a hagyományos élelmiszereknek jóval kisebb a bel-, a vitamin- és élőflóra tartalma, ellenben rengeteg immunrendszert gyengítő anyagot tartalmaznak.
     
    Gyümölcs és egészségA hagyományos étkezés eredménye, hogy gyermekeink zsíros és szénhidrátban dús, rendkívül cukros, ám vitamint, ásványi sót nem, vagy csak alig tartalmazó ételeket esznek. Így nem csoda, ha állandóan betegek.
     
    Már az elnevezés is meghökkentő; amíg a múlt század közepéig a hagyományos elnevezés a bio, illetve öko termékminőséget takarta, addig most ezek a termékek a kínált élelmiszerek elenyésző hányadát jelentik, és külön jelzéssel kell ellátni, mert manapság már a vegyszerezés a hagyományos termesztési mód.
     
    Tehát, ha mindezek függvényében valaki még mindig arra hivatkozna, hogy azért nem engedheti meg magának az egészséges bioétkezést, mert az ára mintegy másfél-kétszerese a hagyományos étkezésnek, tegyük fel következő, származékos kérdéseket.
  •           Hányszor vagyunk betegek egy évben? Többször vagy kevesebbszer, mint az elmúlt években? Mekkora kiesést jelent ez a munkából, illetve mennyi bosszúságot okoz?
              Mennyit költünk táplálék-kiegészítőkre, vitaminokra, ásványi anyagokra? Miért van erre szükségünk, amikor a tápláléknak tartalmaznia kellene ezeket az alapvető anyagokat?
              Miért tartjuk elérhetetlennek a bio, öko termékeket, amikor a magasabb beltartalom miatt jóval kevesebb is elég belőlük? 
             Miért van az, hogy külföldön ugrásszerűen növekszik a biotermékek aránya, és megfelelő fórumot kap a bioétkezés népszerűsítése?

  • A hazai bio kínálati paletta jelenleg igencsak korlátozott, elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban élők jutnak hozzá könnyebben a bio termékekhez. Jelentősebb beszerzési helyet jelent a Csörsz utcai szombati Biopiac, és néhány bio termékeket házhozszállító szolgálat, például a gödöllői Nyitott Kert.
  • 2007.07.18.
  •  
  •  
  • Forrás: HelloInfo.hu