Kövess minket

Bejelentkezés

CsonthéjasokA nyomelemekről

Az étrendkiegészítők, izomfejlesztők korát éljük, gyakran e csodaszereknek kikiáltott pirulák esetleges káros hatásaival sem törődve. Közben talán nem is tudjuk, hogy a természetes élelmiszerekben minden megtalálható, amit mesterségesen vinnénk be a szervezetünkbe, a fogyasztásuk kockázata nélkül.

Testünk apró, de nélkülözhetetlen építőkockái a nyomelemek. Helyesen megválasztott étrenddel elérhetjük, hogy mindegyikük megfelelő mennyiségben jusson szervezetünkbe. Dietetikusok szerint napi étrendünket hasznos volna kiegészíteni nemcsak a mostani évszakban oly fontos vitaminok, hanem kalcium (1000 mg), magnézium (400 mg), szelén (150 mg), cink (18 mg) és vas (18 mg) bevitelével.

A kiegyensúlyozott étrend gyümölcsöt, zöldséget, csonthéjas gyümölcsöket (például diót), hüvelyeseket (babot, borsót), teljes őrlésű gabonaféléket, csekély zsírtartalmú tejtermékeket egyaránt tartalmaz. Számtalan nyomelem, ásványi anyag könnyebben szabadul fel, ha párolva, főzve fogyasztjuk a főzelékfélét. A párolás más okból is ajánlatos: a zöldbab méreganyagait elpusztítja, más zöldségféléknek pedig allergiát kiváltó hatása szűnik meg párolással. Bab, kukorica, mungó

Néhány – már-már feledésbe ment – növény fontos forrása a nyomelemeknek. A csicsóka fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz: kalciumot, vasat, szilíciumot és szelént. Magyarország termőtalaja szelénben szegény, így a növények keveset tudnak felvenni belőle. A szelén hiánya érelmeszesedés, magas vérnyomás, reumás ízületi gyulladás, immunrendszeri gyengeség okozója lehet; pótlása különösen fontos a dohányosok és a férfiak számára, mert az ondóval együtt kiürül a szervezetből. A hajdina a nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. A spenót nyomelem-tartalma is magasabb, mint a többi zöldségféléé; 10 dkg parajban 133 mg kalcium, 160 mg foszfor, 53 mg magnézium és 8 mg vas található.

A szervezet méregtelenítését elősegítő cinkhez – az inzulin alkotórésze – sok egyéb mellett gabonamagvak, sajt, hús, diófélék fogyasztásával juthatunk. Krómot a sörélesztő, a sajtok, a diófélék és a belsőségek tartalmaznak nagyobb mennyiségben. Ásványi anyagokban és nyomelemekben (kalcium, magnézium, vas, cink) egyaránt gazdag a marcipán. Nyomelemekkel (szelén, kalcium) kiegészített kenyerek is kaphatók.

Mindennapi italaink közül a tejet hozzávetőleg 2000 különböző anyag alkotja: tejzsír, tejfehérje, tejsav, vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek. Egy bögre (2,5 dl) tejben több fehérje van, mint egy tojásban, kétszer annyi B2-vitamin, mint egy szelet (10 dkg) barna kenyérben és tizenkétszer annyi, mint egy szelet fehér kenyérben. A joghurt a teljes értékű tejfehérjéken, ásványi sókon kívül a szervezetünknek nélkülözhetetlen nyomelemeket is tartalmazza.

Vitamin és- ásványi anyagban dús gyümölcsök és zöldségfélék elsősorban a bogyós gyümölcsök, továbbá a papaya, banán, valamint sárgarépa, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, paradicsom, hagyma és fokhagyma. A paradicsom is nagyon egészséges és kalóriaszegény táplálék. Noha 95 százaléka víz, de ami nem az benne, az C-vitaminban, ásványi anyagokban (főleg káliumban) és nyomelemekben gazdag tápanyag. A zellerben is vannak nyomelemek. A saláták elkészítéséhez az egészséget serkentő természetes almaecet ajánlatos.

KókuszA kókuszdió-kéreg alatt nem csak a szelénben és más nélkülözhetetlen nyomelemekben gazdag, kocsonyás állagú gyümölcshús található: a csonthéjban lévő víz, amit általában ki szoktak önteni, nagyon egészséges ital. Minden vitamin és nyomelem megtalálható benne. A kivi annak is köszönheti gyors elterjedését, hogy ásványi sókban, nyomelemekben és vitaminokban rendkívül gazdag.

Külön kell szólnunk a mézről. A vegyes virágméz jobb az akácnál, hiszen jóval több összetevőt, nyomelemet tartalmaz, ám a magyar piac inkább az akácmézet szereti. Szervezetünknek a betegségekkel szemben tanúsított ellenállóképességét is számottevően befolyásolja, hogy mit eszünk-iszunk. Ásványvizek is tartalmazzák a nélkülözhetetlen nyomelemeket.

Forrás: MTI 2007. december 28.

2008. január 24.