Előkészítéssel, sütéssel max 60-90 perc alatt megvan. Candida érzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg tönkölyliszt
só
1 dl (oliva) olaj
kb 1 zacskó sütőpor
Pizzaszósz:
kb 1/2 liter paradicsomszósz/lé
1 nagy fej vöröshagyma és 3-5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
oregánó, bazsalikom, kakukkfű 1: 1 : 1/2 - arányban
ha a szósz sürítéséhez szükséges, keményítő
oliva olaj
só
Pizzafeltét:
nyers idényzöldségek, apróra vágva: pl. paradicsom, hagyma, cukkini, oliva bogyó, reszelt sárgarépa ízlés szerint
Vegán sajt:
3 dl magvak(1/3 mogyoró + 2/3 napraforgó)
1 dl sörélesztő pehely
1 dl citromlé
1 fej vöröshagyma
néhány cikk fokhagyma
1-3 késhegynyi szerecsendió
némi víz
só
(a vegán sajtszósz elkészíthető kesudióból is - így más ízű „sajtot" kapunk)
Elkészítés:
1. A tészta összetevőit jól összedolgozzuk, begyúrjuk, pizzatésztát kinyújtjuk kb 1 cm vastagra, belehelyezzük a kiolajozott tepsibe.
2. A pizzaszósz összetevőiből egy sűrű szószt főzünk és megkenjük a pizzánkat.
3. A feltétekkel gazdagon megszórjuk.
4. A vegán sajt magvait összedaráljuk és összeturmixoljuk; egy sűrű a tejfölnél sűrűbb szószt kapunk. Ezt rárakjuk a pizzánkra.
5. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük a pizzánkat. A sütési idő kb 20-40 perc függ a tészta vastagságától és hogy mennyi a feltét.