Kövess minket

Bejelentkezés

Gyömülcs-zöldségNézzünk néhány kutatási eredményt ezzel kapcsolatban. A 70-es években Gottschewski professzor és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorolnak az élelmiszereken keresztül elfogyasztott permetszerek az élô szervezetekre.

Hogyan legyünk elővigyázatosak?

Lázas gyerekMindannyian tudjuk, hogy milyen érzés lázasan, megfázva feküdni. Senkinek sem az a legnagyobb vágya, hogy az MSD orvosi könyv „láz” szócikkelyét mutassa be a gyakorlatban. „A láz, a (szájban mért) testhőmérséklet 37,8 oC fölé emelkedése, a fertőzésekre és sérülésekre adott védekezési reakció. Az emelkedett testhőmérséklet segíti a védekezési mechanizmusokat, viszonylag kis kellemetlenséget okozva a betegnek. Testhőmérséklet ingadozó: reggel 6-kor a legalacsonyabb 37,2, és délután 4-6-ig a 37,7 a legmagasabb.” A szócikkben említett „kis kellemetlenségről” persze megoszlanak a vélemények, van aki, valóban könnyen túlteszi magát rajta, és van, aki mintha a pokol kínjait élné át.

DeszertNövényi zsiradékot szabad tenni a csokiba, de volt gyártó, aki disznózsírral próbálkozott. Magyarország a hamis csokoládék paradicsoma?

A magyar piac 16-18 százalékát a rossz minőségű, csokoládénak nem is minősíthető termékek teszik ki - állítja Horváth Imre, a Sweet Point Kft. ügyvezetője, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. Szerinte leginkább a táblás csokoládék, a pralinék és a szezonális figurák (mikulás, nyúl, csokitojás) piacán jelennek meg az igen ócska áruk. Ezek többsége import, bár a hazai előállítók kis része is gyárt álcsokoládét.

ParadicsomMiért ne inkább valami más? Annyi minden lehet az ember, oly sok minden közül választhat, formálhatja életét, sorsának alakulását... És akkor láss csodát, valami érthetetlen dolog felől határoz, bekorlátozza magát és úgy dönt, hogy ő húst azt aztán soha többet nem vesz a szájába. Érthetetlen.

Az meg még inkább felfoghatatlan, hogy élvezi ezt a korlátok közé szorított létét, és lassan már tojást sem hajlandó enni. És micsoda pimaszság, már a tejtermék sem kell neki, pedig aztán a sajtért igazán nem kell ledöfni egyetlen állatot sem. Ez az a pont, ahol aggódó anyukák,  a különcséget nehezen toleráló barátok felkiáltanak: de hát akkor mit eszel?

Az LDL koleszterin sematikus ábrájaAz érelmeszesedési folyamat sebessége döntően a vérben lévő „rossz” koleszterin mennyiségétől függ. A hazai vizsgálatok szerint akkor indul meg az erek falában az érelmeszesedés első fázisát jelentő fehérje és lipoprotein lerakódás, ha a szérumkoleszterin szinten belül az ún. LDL változat (ezt nevezzük „rossz” koleszterinnek) emelkedett. Ezt nemcsak a koleszterintartalmú élelmiszerek (zsír, sajtok, szalámi, tejföl, tojás, stb), hanem a telített szénláncú zsírsavak és a szénhidrátok bevitele is növelheti. Az előbbiek az állati eredetű zsírokban találhatóak, így például a vaj, a sertészsír érkárosító hatását a koleszterin és telített zsírsavak együttes hatása eredményezi. A szénhidrátok között a nagymérvű cukor-, kenyér- és tésztafogyasztás említhető kockázati tényezőként.